Bever wandelroute

De Makrallen, de heksen vereniging van de gemeente Bever

Vandaag neem ik je mee naar Bever, een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. De gemeente telt ongeveer 2000 inwoners waarvan de meerderheid oudere mensen zijn. Bever is een plattelands gemeente en de jongere generaties trekken meestal weg naar de grotere omringende gemeentes.

Vroeger was Bever bekend voor zijn landbouwindustrie, maar dat is nu aanzienlijk gedaald. Dit is de laatste jaren gehalveerd. De oorzaak is hier ook eveneens te wijten aan de vergrijzing. Jongeren hebben tegenwoordig ook niet zo veel interesse meer in het boerenleven.

Bever is ook een gemeente in België met taalfaciliteiten. Naast Nederlands heb je ook een klein minderheid Franstaligen.

Wat ook typisch Bevers is, is dat de meerderheid van de straten in Bever geen straatnamen bevat maar wijknamen of gehuchten. Zo heb je het gehucht Burght, Bloemendaal, Torrezeel, Romont, Puydt,…. Dit kan erg verwarrend zijn voor koerierdiensten.

Aangrenzende gemeentes zijn Viane, Tollembeek, Zullik, Lessenbos, Deux-Acren, Sint-Pieters-Kapelle.

Tradities

De Makrallen

Makrallen is afgeleid van het Waals ‘macrâle’ en betekend ‘heks’. Deze maken namelijk deel uit van het bijgeloof van de Bevenaren. In de 16de eeuw werden 2 vrouwen veroordeeld tot hekserij. Mevr Delval en Cartier. Eerst werden ze gewurgd om daarna verbrand te worden op de brandstapel.

In 1977 werden de Makrallen opgericht ter nagedachtenis van deze 2 vrouwen. De vereniging bestaat uit een dertig tal heksen die deelnemen aan processies zowel in Bever en in andere steden. Naast heksen zijn er ook nog tal van figuranten zoals boeren, boerinnen, paters, edelmannen, …. Tijdens de optochten mengen de heksen zich in de menigte en doen ze de mensen verschieten met kippenpoten en allerlei schrikwekkende accessoires … Tijdens de jaarlijkse dorpsfeesten heb je ook de traditionele Kiekenpootworp.

In mei 2006 onthulde de vereniging een standbeeld ter ere van de heks Marie Catier van de hand van kunstenaar Thierry Van Vreckem. De Makrallen bouwden in 2012 ook hun eigen reus vernoemd naar de historische heks Tinneke Delval.

Bezienswaardigheden

Hoeve Weverbergh

We starten onze route op de plaats van Bever. Hier is er een ruime parking om de wagen achter te laten. Eerst moet je een steegje in. Daar zal je de kroeg “Le Midi” vinden. Daarna nemen we een wandelpaadje richting Pontembeek. Onderweg zal je nog een mooi onderhouden petanque baan vinden met mogelijkheid om te picknicken of gewoon gezellig te zitten op een bank. Aan de splitsing Pontembeek-Puyd zal je het Hoeve Weverbergh tegenkomen.

Dit hoeve is een beschermd monument sinds 2007 en bouwkundig erfgoed sinds 2009. Persoonlijk vindt ik het gewoon een erg vervallen gebouw. Het boerenhuis is een overblijfsel van een gesloten hoeve uit de tweede helft van de vorige eeuw. Tegen de zijgevel een witgeschilderd bakstenen Onze-Lieve-Vrouwkapelletje met zadeldakje (rode handvormpan)

Petanque baan en boomstammetjes in Bever
Hoeve Weverbergh in Bever

Royal Exelcior Bever

We wandelen verder in Pontembeek tot aan het voetbalplein Royal Exelcior Bever. De club werd opgericht in 1963. Bij het oprichten behoorde de gemeente tot Henegouwen. De club speelde dus in de Henegouwse provinciale reeksen. In 1963 werd Bever een faciliteiten gemeente en behoorde ze tot Vlaams-Brabant, maar de club is altijd blijven spelen in de Henegouwse reeks.

De club kent een stijgende aantal leden sinds dat er meer aandacht gaat naar jeugdtrainingen. In 2020 werd de club kampioen in eerste provinciale. Het seizoen werd echter al stopgezet na 23 speeldagen door Corona.

We zetten ons wandeling verder. Deze keer gaan we door een prachtig stuk groen gebied, door velden en akkers gestrekt over enkele kilometers om uiteindelijk aan de Sint-Martinuskapel te komen.

Sint-Martinuskapel

De Sint-martinuskapel is een geklasseerd gebouw en bevindt zich in het gehucht Burght. Ze werd gebouwd in de 18de eeuw. Van buiten bekeken is de kapel een merkwaardig gebouwtje; binnen is dit bedehuis volledig opgeknapt door de buurtbewoners. Waar vroeger het beeld van Sint-Maarten werd vereerd, bracht men in 1885 een Lourdesgrot aan.

Een beetje verder vind je Fruitburcht Demeulemeesteer.

Sint-Martinuskapel in Bever

Fruitburght Demeulemeester

Deze fruitburght is een familiebedrijf met 4,5 hectare eigen gekweekte fruit. Voornamelijk appels en peren maar ook aardbeien, frambozen, enz … kan je hier vinden. Je kan er terecht voor een heerlijk portie vers fruit of kwaliteitsvolle verwerkt fruit. In de zomermaanden is er ook mogelijkheid tot zelfpluk en uiteraard beschikken ze over een hoeveterras waar je heerlijk kan genieten. Zeker een aanrader. Want zo een lekker frisse fruit cocktail of streekbiertje is super lekker. Ik kan ervan meespreken.

De teeltwijze van deze fruitburcht valt onder de geïntegreerde teelt.

Maar wat is dat nu geïntegreerde teelt?

  • Er worden schoffelmachines of roterende machines gebruikt als mechanische onkruidbestrijding.
  • Pesticiden worden maximaal beperkt.
  • Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met natuurlijke vijanden. Zo hebben ze nestkasten voor verschillende soorten vogels waaronder de torenvalk. Er zijn ook talrijke bijenkasten. Die zorgen voor de bestuiving van de bloesems.
Jezus en Maria tijdens wandeling in Bever
Kan jij mij vinden

We zetten ons wandeling verder door het landelijke Bever richting Eeckhout. Verharde wegen, steegjes, aardewegen wisselen elkaar af. Kan jij één van de vele kruis en Maria-beelden onderweg vinden? Deze is namelijk goed verstopt. Maar wel de moeite en ideale plaats om tot rust te komen. Deze zal je vinden net voor dat je de wijk Poreel betreedt. Daarna zetten we ons wandeling verder richting Plaats te Bever naar het Sint-Martinus kerk.

Parochiekerk Sint-Martinus

De Sint-Martinuskerk is een geklasseerd monument. Deze kerk dateert van het einde van de 18de eeuw. In 1978 hebben grondige restauratiewerken plaats gevonden en werd de kerk volledig herschilderd in 1993. De kerk bevat 3 mooie barokaltaren. Deze zijn afkomstig van de Sint-Adriaansabdij in Geraardsbergen. De unieke antieke glasramen zijn afkomstig van de Sint-Gertrudus Malibran kerk te Brussel en werden geschonken door de parochianen.

Oorlogsmonument

Een beetje verder, ook aan het Sint-Martinus kerk vind je het Oorlogsmonument. Deze is een herdenking van de eerste en tweede wereld oorlog en behoort ook tot de beschermde monumenten van Bever. Dit monument is ontworpen door Frans Paul Jochems. De gevleugelde vrouwenfiguur is vervaardigd uit brons en verwijst naar de overwinningsgodin Niké.

In de buurt

Jobim

Restaurant/Brasserie met Belgische – Europese keuken. Jobim is in de streek gekend voor zijn Braziliaanse specialiteiten. Het eten is er heel lekker, aangename bediening en kindvriendelijk. Meer info over Jobim kan je hier vinden.

Frituur den Heksenketel

Geen zin in een uitgebreid maaltijd. Dan is Frituur den Heksenketel het ideaal. Meer info over Frituur den Heksenketel

Klein Bever

Klein Bever is een Resto Bar waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.

De fruitburcht

Zie paragraaf “Fruitburcht Demeulemeester”. Meer info over De Fruitburght.

B&B Rosario

Wie wenst te overnachten, dan is deze B&B zeker een aanrader. Dit voormalige kloostertje werd met diep respect voor mens en omgeving omgetoverd tot een oase waar je als individuele gast, groep of bedrijf kan verblijven. Maaltijden zijn hoofdzakelijk bereid uit biologische en fair trade producten. Je kan er ook een cursus, concert of lezing bijwonen … of zelf organiseren. Meer info over B&B Rosario

Taverne Le midi

Is een kroeg op plaats te Bever. Je kan er terecht voor diverse bieren en kleine restauratie. De kroeg beschikt ook over een terras.

Geocaching

Op deze route zal je de multi RV 4.08 Bever vinden. Bij een multi moet je niet achter caches zoeken maar achter coördinaten. Dit was mijn eerste multi en dit wist ik dus niet. Zo heb ik meer dan een half uur achter een cache gezocht en de voortuin van het gemeentehuis van Bever omgeploegd om dan uiteindelijk niets te vinden.

Na een beetje googelen ben ik er dus achter gekomen dat ik dus coördinaten moest zoeken. In totaal waren het er 6 en aan het einde is er een bonus cache. Deze coördinaten zijn aan de hand van een dymo geplakt achter een verkeersbord, steen, bank, … Je krijgt de coördinaten van de startplaats, daar zijn de coördinaten verstopt van de volgende plaats, eens je deze gevonden hebt kan je naar het volgend punt wandelen.

Ruilitem gevonden tijdens het geocachen in Bever

Eens ik op de hoogte was van deze informatie heb ik alle coördinaten vlotjes gevonden. En ook een leuke bonus cache. Mijn dochter had er een leuk ruilitem in gevonden. Oortjes in de vorm van een Eenhoorn. In de cache was er ook een paswoord die je kan invullen op de site van Rondje Vlaanderen.

Info multi RV 4.08 Bever

Wandelroute uitgestippeld

Heb je nog vragen of opmerkingen, een foutje gezien, laat het mij weten in de comments of via het contact formulier. Nog veel wandelplezier.

ReizenReizen

Volgen: Follow Wandelfluisteraar on WordPress.com

2 Comments on “Bever wandelroute”

Geef een reactie