Kasseidorptocht in Zegelsem

Kasseidorptocht in Zegelsem

Zegelsem, stond vandaag op mijn wandelagenda. Een dorp waar ik nog nooit had van gehoord. En dat op amper 20 minuten van mijn deur. Typerend voor dit dorpje is dat de meeste straten een kasseien wegdek hebben. De wandeling bestaat uit een afwisseling van verharde en onverharde wegen met een voorproefje in het natuurgebied ’t burreken.

Het Kasseidorp Zegelsem

Zegelsem, een dorp van 1050 inwoners op een oppervlakte van 900 hectaren in Brakel, Oost-Vlaanderen, heeft haar naam als kasseidorp niet gestolen want het overgrote deel van de straten bestaat uit een kasseien wegdek. Ieder jaar in september vinden de kasseifeesten plaats. Dan wordt er een rommelmarkt, wandeltocht en kasseiworp georganiseerd en is het de hele dag feest.

Bekende figuren

Wie weet loop je daar Marijn Devalck op het lijf tijdens je wandeling of de dichter Paul Cox. Deze zijn twee bekende inwoners van Zegelsem. En ook niet te vergeten de familie Teirlinck in de jaren 1800. Isidoor en Herman Teirlinck, vader en zoon, waren twee bekende schrijvers. Er werd zelf een straat naar hen genoemd. De Teirlinckstraat.

Bezienswaardigheden

Sint-Ursmarus kerk

De Sint – Ursmarus kerk is opgericht in 1783. Deze is volledig omringd door het kerkhof. De laatgotische Westertoren is vervaardig uit zand en baksteen. Het interieur is gebaseerd op de rococostijl. Het meubilair, die voornamelijk bestaat uit eikenhout, is afkomstig van vroegere kerken en is duidelijk ouder dan de kerk zelf.

Verder zal je ook een orgel vinden, gebouwd door Lambert Van Peteghem. De preekstoel, de collectie reuzegrote schilderijen uit de 17de en 18de eeuw, de glasramen, het sacristiemeubilair en de vele oude grafstenen uit de 17de eeuw zijn zeker ook de moeite om te bekijken.

In deze kerk zijn er geen wekelijkse misvieringen meer. Enkel communies, huwelijken, begrafenissen en culturele activiteiten worden er nog gegeven. De kerk wordt opengesteld voor het publiek tijdens de kasseifeesten.

Kasseidorptocht in Zegelsem - Sint Ursmarus kerk

Het natuurgebied t’ Burreken

Tijdens het wandelen zul je het natuurreservaat ’t Burreken tegen komen. Dit is een mooi en schilderachtige stukje natuur met de nodige reliëf. Je zult er zowel bosrijke gebieden als uitgestrekte weides tegen komen. Met zo een gevarieerd landschap beschikt het natuurreservaat over een groot scala aan biodiversiteit. De wandelpaden zijn netjes onderhouden. Op veel plaatsen zijn er zelfs vlonderpaden aangelegd.

Burreken heeft een oppervlakte van 50 tot 1OO hectare grond. Wat was het leuk om hier te wandelen. Hier kom ik zeker nog eens terug en zal ik een afzonderlijke blog schrijven over dit prachtig gebied.

Kasseidorptocht in Zegelsem - Nutuurreservaat t' Burreken
Kasseidorptocht in Zegelsem - Nutuurreservaat t' Burreken
Kasseidorptocht in Zegelsem - Nutuurreservaat t' Burreken
Kasseidorptocht in Zegelsem - Nutuurreservaat t' Burreken
Kasseidorptocht in Zegelsem - Nutuurreservaat t' Burreken
Kasseidorptocht in Zegelsem - Nutuurreservaat t' Burreken

Wandeltocht

De wandeling start aan het Sint-Ursmarus kerk te Zegelsem en is 6,3 km lang. Ik vermoed dat je in normale omstandigheden kan straatparkeren, maar tijdens de kasseifeesten waren de straten rond de kerk afgesloten voor alle verkeer want het was rommelmarkt. Ik heb mijn wagen achtergelaten op de Oudenaardsesteenweg een beetje verder op.

Bij deze wandeling krijg je een mix van verharde en onverharde wegen en verloopt de wandeling vrij rustig. Ook op de verharde wegen hebben we amper een auto gezien. Wie had gedacht dat deze wandeling volledig vlak verloopt, heeft het mis. Al vrij snel zal je merken dat je in de Vlaamse Ardennen wandelt. Er zitten een paar stevige kuitenbijters tussen en vergeet niet te genieten van de mooie vergezichten eens je de top van een helling hebt bereikt.

Eens in het natuurreservaat t’Burreken zal je genieten van de prachtige goed onderhouden paden en vlonderpaden. Wandel je met je hond? Zorg dat hij zeker aangelijnd is en blijft want er staan strenge straffen. Gebeurt het dan toch teveel dan zullen honden in het reservaat niet meer welkom zijn en je zou toch ook niet willen meemaken dat je hond een reekalfje de dood injaagt.

Kasseidorptocht in Zegelsem
Kasseidorptocht in Zegelsem
Kasseidorptocht in Zegelsem
Kasseidorptocht in Zegelsem

In het reservaat heb ik vrijwel niemand tegengekomen, op één vrouw na. Het is dan ook de ideale plaats om beestjes te spotten. Bij mij lukt dat jammer genoeg echt weinig. Maar dit komt dan ook voornamelijk omdat ik altijd met mijn beste wandelvriend wandel. Bailey de hond of met mijn dochter. Met mijn dochter is het helemaal tevergeefs, want dan staat haar praat molen nooit stil 😊

’t Burreken is één van de mooiste natuurreservaten die ik tot nu toe heb gezien. Hier kom ik zeker nog eens terug om het gebied verder te verkennen. Eens je het reservaat verlaat kan je genieten van een verkoelend en origineel zitje.

Door de enkele klim en afdalingen, onverharde wegen, trappen,…is deze wandeling niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Aan het einde van de wandeling kan je genieten van een glaasje, etentje of leuk terrasje in één van deze drie horeca zaken: Eet café Den Drijhaard, Petiepetoe voor een lekker ijsje en Hong-Jing Wok voor de wokkers onder jullie.

Vergeet je wandelstokken niet en goed waterdichte schoenen bij vochtig weer.

Wandelroute uitgestippeld en info

Wil je deze route downloaden, dan kan je dit via onderstaande kaart. Je kan het gpx bestand downloaden voor je wandel-gps. Heb je geen wandel-gps? Geen probleem, installeer de outdooractive app op je smartphone en download de route.

Het Kasseidorptocht van Zegelsem in beeld

Heb je nog vragen of opmerkingen, een foutje gezien, Ik ben ook heel erg benieuwd naar u mening als je deze wandelroute bewandelt hebt. Laat het mij weten in de comments of via het contact formulier. 

Nog veel wandelplezier.

ReizenReizen

Volgen: Follow Wandelfluisteraar on WordPress.com

Geef een reactie