De roze mars in Flobecq

De roze mars in Flobecq - Landschap van Flobecq

Vandaag neem ik je mee naar de wandeling van de roze mars in Flobecq, in de provincie Henegouwen, België. Dit is een initiatief van de vzw Pink Ribbon. Deze wandeling brengt je in een rustgevende omgeving door het platteland. Onderweg kom je het Huis voor Geneeskrachtige Planten tegen en kom je meer te weten over de geschiedenis ervan.

De roze mars in Flobecq

Route

Voor deze wandeling hadden we afgesproken met verschillende familie leden. Het was de eerste keer dat wij samen kwamen sinds al dat corona gebeuren. Wat was dit een blij weer zien. De wandeling was voor ons een beetje klungelig gestart. Mijn gebruikelijke gps-app viewranger is overgestapt naar Outdooractive. De weergave en werking is net iets anders dan ik het gewoon ben. We vonden het start punt niet. Op die manier zijn we in enkele straten beland waar we niet moesten zijn, maar uiteindelijk zijn we toch op de goede route geraakt naarmate ik het systeem wat beter leerde kennen. De start was dus op het Dorpsplein van Flobecq.

Flobecq en zijn troeven.

Flobecq of Vloesberg is een gemeente die 3401 inwoners telt. De gemeente heeft lang betwist geweest tussen Vlaanderen en Henegouwen. Er is maar één deelgemeente, de gemeente ‘d Hoppe, die volledig Nederlandstalig is. Voor de rest wordt er dus vooral Frans gesproken in Flobecq. Na vele discusies werd Flobecq uitgeroepen als faciliteiten gemeente.

Les Antoniades

Bij de start staat er een heel raar meneer net voor de kerk. Hij lijkt een beetje op de Magere Hein. Maar dat is hij niet. Het is de heilige Antonius en zijn varkentje. De heilige Antonius, de Grote van Egypte, geboren in de 4e eeuw, is de grondlegger van het christelijke hermetisme. Het hermetisme is een hellenistische religie.

De aanwezigheid van het varkentje, dat geen directe verbinding heeft met het leven van de heilige, kan worden verklaard door het feit dat de demonen die Sint Antonius kwelden eerst werden vertegenwoordigd door wilde dieren, vervolgens in de vorm van meer bekende dieren zoals wolven en wilde zwijnen. De laatste werd uiteindelijk op een gegeven moment vervangen door het varken.

Net na nieuwjaar wordt de heilige Antonius uitbundig gevierd. Een heel week end lang is er varken aan spit, processie van reuzen en fanfare.

De roze mars in Flobecq, op deze afbeelding Sint-Antonius en zijn varkentje
Sint Antonius
De roze mars in Flobecq, Op deze foto de kiosk de musique en Sint-Luc kerk
Sint Luc kerk

Sint-Luc kerk

Deze kerk behorend tot de abdij van St. Martinus van Doornik bestond al in de 12e eeuw. Van dit Romaanse gebouw is alleen het onderste deel van zandstenen en kalksteen bewaard gebleven. De rest van de kerk, in laatgotiek stijl (ramen met gebroken bogen, in het bijzonder), dateert voornamelijk uit de 16e en 17e eeuw.

In een kapel kunnen bezoekers een prachtig gotisch standbeeld van St. Christopher bewonderen in polychroom hout (eind 15e of 16e eeuw), gerestaureerd aan het einde van de 19e eeuw. Dit standbeeld, met indrukwekkende afmetingen (3,30 m), herinnert ons eraan dat St. Christopher de enige reus onder de heiligen was.

Andere kostbare voorwerpen zijn het heiligdom van St. Christopher (15e/16e eeuw) in zilver en vermeil, een lessenaar met pelikaan, enz.

Elk jaar, op de vierde zondag van juli, vindt de processie van St. Christopher plaats, met een reus op palen met een menselijk gezicht versierd met een baard en een pruik. Deze heilige is gekleed in een lange rode tuniek met gouden strepen. Op zijn schouders draagt hij een klein standbeeld van het Zegenkind en houdt een wereldbol in zijn hand.

Het geneeskrachtige plantenhuis

Het geneeskrachtige plantenhuis is een museum en kruidentuin. Deze zal je vinden in de Georges Jouret straat. Het museum is volledig tweetalig en je zal er de geschiedenis en gebruik van kruiden te zien krijgen. De tuin is 4 km lang en bevat 80 verschillende soorten kruiden. Ook kan je daar genieten van het lekkere kruiden restaurant.

Onverharde wegen en landschappen

Eens je het plein verlaat is het nog eventjes wandelen door de straten van Flobecq. Al snel kwamen we terecht op de veld en boswegjes. Zalig. Een deel van onze wandeling ging door het “Parc Naturel du pays des collines“. We betreden een bosje dat best wel pittig was met een stevige helling. Daarna hebben we vrij lang door de velden gewandeld om dan in het Tournibois te belanden.

Le Tournibois

Gelegen op ongeveer 1,5 km ten noordoosten van Flobecq (Henegouwen), “Le Tournibois” bestaat uit een reeks prachtige eiken. In dit bos zal je veel verschillende boomsoorten aantreffen zoals Berk, Kastanje bomen, Hulsten,…

Dit gemengde bos van ongeveer 5 hectare ligt op een zeer steile heuvel. Het is een uitgestrekt gebied dat bekend staat om zijn hoge landschapskwaliteit. Op weg zal je een 19de-eeuwse kapel tegenkomen en een zeer oude Beuk met indrukwekkende afmetingen. (omtrek 1,50 m en totale hoogte: 32 m). Kikkervisjes zijn kenmerkend voor deze regio, maar ervaren momenteel een aanzienlijke achteruitgang als gevolg van diepgaande veranderingen in de landbouw gewoonten.

De roze mars in Flobecq - Le Tournibois
De roze mars in Flobecq - le tournibois
De roze mars in Flobecq. Beuken in het Tournibois
Fauna en flora

De Tournibois is omgeven door holle paden en heesterhagen met in het centrum begraasde weides die wilde dieren een alternatief biedt als boshabitat. Enkele bewoners zijn de Uil van Athena (Athene noctua), de Grijze Valk (Sylvia communis), en de holenduif (Columba oenas) die de nestkasten bezetten die voor hen zijn geplaatst. Maar de meest opmerkelijke vogel van de site is de Wielewaal (Loriot Oriolus) waarvan de aanwezigheid steeds precairder wordt in onze regio’s.

Op gebied van planten bloeit er onder andere spekwortel en voorjaarsbloeiers als wilde hyacint, bosanemoon, salomonszegel.

Route uitgestippeld

Druk op ‘learn more’ om deze route te downloaden. Je kan het downloaden via de Outdooractive app of rechtstreeks naar je wandel gps.

Geocaching

Deze keer was geocaching niet ons hoofddoel, maar onder weg zijn we toch een paar geocaches tegengekomen. De eerste zal je vinden op het Dorpsplein van Flobecq. Dit is een cache dat je kan loggen op de Tour de Wallonie. Vergeet dus zeker niet het paswoord op te schrijven die in de cache aanwezig is. De tweede cache bevind zich in het Tournibois.

Cache 1: H32, Flobecq, Saint Antoine

Cache 2: De fazanten stach

Pink Ribbon

Evelyn Lauder stichte Pink Ribbon omdat ze overtuigd was over het belang van communiceren over borstkanker. Met de campagne is het de bedoeling om fondsen te verzamelen zodat er nieuwe wetenschappelijke onderzoeken kunnen zijn naar de ziekte.

De missie van Pink Ribbon is om borstkanker en haar gevolgen te verminderen door preventie en tijdige opsporing aan te moedigen en anderzijds te werken aan de verbetering van de levenskwaliteit van personen en hun omgeving die geconfronteerd worden met deze ziekte, zowel tijdens als na de behandeling.

Red je borsten met je benen!

De roze mars is één van de projecten van Pink Ribbon. Met de campagne “red je borsten met je benen” wil Pink Ribbon de mensen duidelijk maken hoe belangrijk het is van te bewegen ter preventie tegen kanker.

Op dit moment vechten 100.000 vrouwen in België tegen borstkanker. Hier vind je meer info over de roze mars.

De roze mars in Flobecq, logo

Heb je nog vragen of opmerkingen, een foutje gezien, laat het mij weten in de comments of via het contact formulier. Nog veel wandelplezier.

 
ReizenReizen

Volgen: Follow Wandelfluisteraar on WordPress.com

Geef een reactie