Wild en wandelpark Molenheide

Op deze afbeelding zie je everzwijnen afkomstig van het Wild en wandelpark Molenheide in Limburg

Tijdens ons verlof zijn we gaan wandelen in het Wild en wandelpark Molenheide. Molenheide is vooral bekend voor zijn Bungalow park. Iets minder bekend is het wild en wandelpark van 160 ha groot die zich vlak naast bevind. Dit park heeft zeker zijn troeven, al krijg je soms het gevoel dat het een verlaten park is. Niets is minder waar.

Dit park is een heel mooi stuk natuur waar de kans groter is dat je herten tegenkomt dan mensen. In de boskantine (rode route) kan je gezellig genieten van een ijsje of drankje en voor de allerkleinsten is er een speeltuintje. Dit allemaal onder het toezicht van een heel grote kudde everzwijnen die veilig achter een omheining zitten. Kom volledig tot rust in deze schilderachtige omgeving.

3 verschillende wandelroutes

Je zal in dit park drie bewegwijzerde wandelingen vinden.

Kinderpad: 1,6 km (groene route)
Reeënpad: 2,7 km (blauwe route)
Everpad: 3,7 km (Rode route)

Alle routes zijn toegankelijk voor Rolstoelen en buggy’s. Honden zijn ook welkom aan de leiband.
Fietsen zijn daarentegen verboden in dit gebied.

Voor mensen die geocachen is er ook een extra wandeling van ongeveer 5,5 km door het park. (zie geocaching gedeelte).

Een pad in het Wild en wandelpark Molenheide
Een pad in het Wild en wandelpark Molenheide
Een pad in het Wild en wandelpark Molenheide

Ons wandeling in het Wild en wandelpark Molenheide

Wij waren zo enthousiast over dit park dat we twee dagen achter elkaar zijn komen wandelen. De eerste dag hebben we de rode wandelroute gevolgd. De route heeft ons langs prachtige en rustige goed onderhouden paden geleid.

Gedurende heel de wandeling hebben we vrijwel geen mens gezien. Behalve de uitbater van de boskantine. Daar hebben de kinderen genoten van een lekker ijsje. Je kon ook een zakje voer kopen om aan de everzwijnen te geven. Maar van een stukje brood zijn ze ook niet vies. Het is echt de moeite om die kudde everzwijnen bezig te zien. Er waren ook veel biggetjes bij wat mijn dochter echt enthousiast maakte.

Het speelpleintje was door de corona maatregelen gesloten. Spijtig. Volgens de uitbater zouden er nog 15 herten vrij rondlopen op het domein. Vroeger waren het er veel meer maar door een maatregel van Europa (december 2018) moesten er veel herten weg. De hele wandeling hebben we naar die herten gezocht, maar we hebben jammer genoeg niets gezien.

Een everzwijn in het Wild en wandelpark Molenheide
Het vijvertje van de everzwijnen van het Wild en wandelpark in Molenheide
Een landschap vanuit het Wild en wandelpark in Molenheide
Een vijver in het Wild en wandelpark in Molenheide
Een biggetje in het Wild en wandelpark in Molenheide

Geocachen in het Wild en wandelpark Molenheide

Toen we terug aan de caravan waren, heb ik eventjes mijn geocaching app geopend en wat bleek? Er waren 8 caches verstopt op het Wild en wandelpark Molenheide en een mooie bonus cache. De caches waren ook verstopt op plaatsen waar we nog niet geweest waren die dag. Dit was toch een reden om terug te gaan.

En of het de moeite was om terug te keren? Ja zeker! De caches waren erg mooi en origineel. De hele ronde was heel goed onderhouden. Enkel bij cache vijf hebben we iets langer moeten zoeken. Maar deze zat dan ook op een plaats waar veel toeschouwers waren. Ik zag aan hun blikken dat ze zich afvroegen wat wij daar aan het zoeken waren, dus heb ik hen uitgelegd naar waar we op zoek waren. De mensen kenden het geocachen niet en waren blij met hun nieuw ontdekking.

Een geocache in het Wild en wandelpark Molenheide
Een cache in het Wild en wandelpark Molenheide

Met de geocache ronde kwamen we terecht op paden die niet zoveel bewandeld waren. Deze paden waren iets minder onderhouden maar nog steeds goed bewandelbaar. Maar doordat het muisstil was, heeft het ervoor gezorgd dat we deze keer wel de herten hebben gezien. Ineens staken voor ons een zestal herten het pad over. Super was dit. Een beetje later hebben we er nog vier gezien in de bossen. De kinderen waren dol enthousiast.

De bonus cache was afgesloten met een cijfer slot. Om de juiste cijfers uit te rekenen zaten er in de 8 andere caches een nummer. Deze moesten we bijhouden en als we ze allemaal hadden, konden we het cijfercode berekenen die ervoor zorgde dat we de bonus cache konden openen.

Dit was de grootste cache die ik ooit gevonden heb. Toen we het logboek wouden ondertekenen zat er een bonnetje bij. Dit bonnetje konden we ruilen voor een leuke attentie aan het onthaal van Saraland. (Recreatiepark Molenheide) Wat leuk! In dit rondje is er echt veel werk in gestoken. Een dikke pluim voor de legger Nighthawk.

Een hert in het Wild en wandelpark Molenheide

Goed om weten

Als er evenementen zijn kan het zijn dat je ingang moet betalen. Maar als je aan de kassa het woord geocaching zegt, dan mag je gratis binnen.

Cache coördinaten

Cache 1, cache 2, cache 3, cache 4, cache 5, cache 6, cache 7, cache 8 en de bonuscache

Wandelroute uitgestippeld

Wil je de geocaching route downloaden, dan kan je dit via onderstaande kaart. Je kan het gpx bestand downloaden voor je wandelgps. Heb je geen wandelgps? Geen probleem, installeer de outdooractive app op je smartphone en download de route.

Toekomst van het wild en wandelpark Molenheide

Europa heeft nog grootse plannen met het wild en wandelpark Molenheide. In de winter van 2022 zullen de werken beginnen. Wat betekent dit concreet? Meer biodiversiteit! Dit willen ze bekomen door het aanleggen van landduinen, paarse heides en graslanden. Op die manier zullen er meer dier- en planten soorten te ontdekken zijn. Het park zal er dus heel anders uitzien dan nu.

De hekken die het park volledig afsluiten van de buitenwereld worden weggehaald zodat ook dieren van buitenaf hun weg naar het park vinden. Welke dieren zal je kunnen verwachten? Gladde slang, Kempense Heidelibel, Groentje (vlinder), Nachtzwaluw, Kleine zonnedauw, tal van insecten. Daarnaast zullen de herten en de everzwijnen nog steeds aanwezig zijn. De everzwijnen achter hekken voor de veiligheid.

Het project zal verspreid worden over 24 jaar en de werken zullen plaatsvinden in verschillende fasen.

Saraland

Na een heel leuk cache namiddag zijn we ons bonnetje gaan wisselen aan het onthaal van Saraland. Wat de attentie is hou ik geheim. Het moet toch nog een beetje spannend zijn e. Maar de kinderen waren er blij mee.

We hadden nog een deel van de namiddag en dus besloten we om de rest van de dag door te brengen in Saraland. Saraland behoort tot het bungalow park Molenheide, maar je hoeft niet een vakantie gast te zijn om daar binnen te mogen. In Saraland is er namelijk van alles te doen voor jong en oud. Minigolf, indoor binnenspeeltuin, zwembad, horeca, … Tickets kan je halen aan het onthaal.

Indoor Minigolf “De Mijn”

Minigolf “De Mijn” is de grootste indoor minigolf van Europa. We hebben er zeker anderhalf uur op gedaan eer we de 18 holes hadden klaar gespeeld. De kinderen vonden het heel leuk en hebben zich geen seconde verveeld. Alles was rond het thema van een oud verlaten mijn. Het was zeker geen klassiek parcours. Bij de meeste holes moest je meer doen dan enkel op een balletje tikken en mikken. Bij de ene hole moest je dynamiet laten ontploffen, bij een ander kwam er ineens een gigantisch grote dino tevoorschijn. Daarnaast is het een heel mooi licht en geluid show.

Deze minigolf heeft zelfs de THEA-award, for outstanding achievement worldwide gewonnen dankzij zijn buitengewone attracties.

De Mijn in beeld

Dank aan Roller Coaster en amusement Parks voor de video

Indoor binnenspeeltuin Kidsvalley.

Na de minigolf zijn we naar de binnenspeeltuin geweest. Met maar liefst 10.000 m² speelplezier waren ons kinderen er ook een paar uur zoet mee. In het midden zit er een groot pilaar waar je jezelf naar omhoog moet trekken. Die is wel 20 meter hoog. Eens boven laat je alles los en val je naar beneden. Allemaal veilig hoor. Je kan er niet uitvallen, dankzij de veiligheids-balken. En de stoeltjes zakken vrij traag. Je kan het vergelijken met de Dalton Terror in Walibi, maar dan minder hoog en minder snel. Dit was de attractie van de speeltuin volgens ons kinderen.

Saraland binnenspeeltuin naast het Wild en wandelpark Molenheide
Saraland naast het Wild en wandelpark Molenheide

Daarnaast heb je ook tal van glijbanen, bergen om te beklimmen, gocart parcours, zandbakken, klim en klauter parcours, multimedia en zelfs een minibioscoop. Ondertussen konden wij genieten van de lekkere self-service. Kleine restauratie zoals frietjes, curryworst, croque-monsieur, …. Dit allemaal lekker hoog, zodat we een goed zicht hadden over een groot deel van het speelgedeelte. Overal in het gebouw kan je genieten van gratis wifi.

Naast dit alles was er ook nog de Family VR. Een virtual reality wereld. Maar daarvoor hadden we jammer genoeg geen tijd meer. De speeltuin sloot om 20 uur. Maar ongetwijfeld zal dit ook de moeite geweest zijn.

Wij hebben hier een heel leuke tijd gehad. Een heel mooi en rustige wandelpark en massa’s speelplezier voor de kinderen in Saraland. Zeker een aanrader als uitstap met het hele gezin.

Bungalowpark Molenheide

Is het wild en wandelpark een beetje te ver van huis? Dan kan je een bungalow boeken in het Bungalowpark die zich vlak naast het park bevindt. De bungalows zijn voorzien van alle comfort in een prachtige natuur.

Meer info over Bungalowpark Molenheide vind je hier.

Heb je nog vragen of opmerkingen, een foutje gezien, laat het weten in de comments of via het contact formulier. Nog veel wandelplezier.

ReizenReizen

Volgen: Follow Wandelfluisteraar on WordPress.com

Geef een reactie