Oombergen, natuurgebied en speelbos in Zottegem

Speelbos droombergen in Oombergen

Welkom in het prachtig natuurgebied van Oombergen in Zottegem, provincie Oost-Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen. Deze wandeling vertrekt vlak naast het speelbos Droombergen. Ideaal voor de kleinere onder ons. Ook de afstand valt goed mee. Ongeveer 5 km. Het merendeel van de paden zijn bos en los paden met een klein gedeelte over verharde wegen. Hou er wel rekening mee dat er in de zomer behoorlijk wat netels u pad kunnen kruisen, vooral aan de ingang van de Oombergsebossen. Een lange of afritsbare broek is hier zeker aan te raden!

Speelbos Droombergen

Ons wandeling start aan de Sint-Martinuskerk. Deze bevindt zich naast het speelbos Droombergen. Dit speelbos is tot stand gekomen dankzij de buurtwerking en enkele partners zoals de nabije school, kerkfabriek en de gemeente. Ondertussen dat de kinderen spelen op de talrijke toestellen, kunnen de ouders even rust nemen op een bankje. Het bos is volledig omheind, geen zorgen dat de kinderen op straat zouden belanden. Er is ook een picknick tafel aanwezig.

Kinderen kunnen er klauteren, slingeren op balken, bomen, … Het is ook één van de weinige bossen waar de kinderen gerust buiten de paden zich mogen begeven. Wie weet vinden ze daar dan wel een schat. Het is ook een ideale plaats om verstoppertje te spelen of een kamp bouwen.

Mijn kinderen vonden het geweldig. We zijn er geweest net voor en na de wandeling.

Ook aan de diertjes is er nagedacht. Zo zal je er een heel groot insecten hotel vinden en verschillende nestkastjes voor de vogels. Honden zijn toegelaten, maar ze moeten aan de leiband.

Het speelbos heeft in 2020 de groene Pluim gewonnen. Deze prijs wordt uitgedeeld door de partij Groen en wordt uitgereikt aan initiatieven van bewoners die bijdragen aan het samenleven in de buurt of in de wijk.

Sint-Martinuskerk van Oombergen

De Sint-Martinuskerk is gelegen vlak naast het speelbos Droombergen. Hier start de wandeling. Deze kruisvormige basiliek is volledig omringd door een kerkhof. De toren werd rond 1400 opgetrokken, het transept in 1640, en het koor in 1701. Deze kerk getuigd van verschillende brandstichtingen. In 1603 zijn ze begonnen aan de heropbouw van het schip en in 1640 werd het koor afgebroken en vervangen door een grotere met sacristie.

Een brand in 1919 heeft veel schade aangericht aan de kerk. Ook schilderijen, beelden en meubilair waren vernietigd. Bij de wederopbouw werden 2 zijbeuken erbij gebouwd onder leiding van Architect Valentin Vaerwyck. In 1969 werden binnen restauratiewerken uitgevoerd en in 1970 schilderwerken.

Meubilair

In de kerk zijn verschillende muurschilderijen te vinden waaronder “Christus-Koning”, schildering op doek achter het hoofdaltaar, gesigneerd en gedateerd Maurits Tilley/ Hamme/ 1924, gerestaureerd in 2013.

Ook vind je er een hoofdaltaar en 2 zijaltaren, een preekstoel, een communiebank, een calvarie, een doopvont, twee eiken biechtstoelen, een koorzetel en twee stoelen.

Kerkhof

Dit kerkhof is er eentje zoals er vroeger veel waren. De graven omringen de kerk. De overledenen werden vroeger rond de kerk begraven omdat men geloofde dat ze de gebeden konden horen van de levenden. Wat opvalt aan dit kerkhof is de bijna uitsluitende aanwezigheid van hardstenen graftekens tot ver in de tweede helft van de 20ste eeuw. Opmerkelijk zijn de graftekens uit witte composietsteen. Vanaf de jaren 1990 zullen granieten graftekens de meerderheid gaan uitmaken. De graven waren erg sober tot 1930 nadien decoratieve evolutie na de 2de wereldoorlog. Gedecoreerd met rozen, palmtakken, een bloem, porseleinen elementen, christus hoofden.

Op het kerkhof is er nog slechts 1 gietijzeren kruis. De aanwezige grafstenen dateren van 1910 tot 2010. Net na de eerste wereld oorlog werd er als aandenken een oorlogsmonument opgericht.

Oorlogsmonument

Dit monument werd opgericht na de eerste wereld oorlog. De stenen stèle van het gedenkteken is versierd met een engel die met de linkerhand een stervende soldaat ondersteunt. De stele wordt bekroond met een arduinen kruis. Op de stele worden 4 helden vernoemd uit de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werd een arduinen plaat op de voet van de stele aangebracht met de tekst “OOMBERGEN AAN ZIJN HELDEN 1940-1945” en de namen van drie slachtoffers.

Jaarlijkse broodverkoop

In 1753 werd de kerk een bedevaartsoord. Na een schenking, door het Vaticaan, van een relikwie van Sint-Agatha werd een broederschap opgericht. Sint Agatha is de patrones van de bakkers, daarom bakken de parochianen ieder jaar op 5 februari broden ten voordele van de kerk. Deze traditie is terug te vinden in de 18de eeuw en is tot op heden nog steeds actief. Eerst werden de broden verdeeld onder de armen. Vervolgens werden de broden per opbod verkocht en de winst werd verdeeld onder de armen.

Nieuwpoortmolen

We verlaten de kerk en speelbos en beginnen aan onze wandeltocht. Op u rechterkant zie je in de verte de Nieuwpoortmolen. Dit is een vakantiehuisje. Ja ja, je leest het goed, van de oude graanmolen werd er een vakantiehuisje gemaakt. Dit levert een heel originele inrichting. Aan de molen is ook een prachtig veranda gebouwd met uitzicht op een prachtig natuurgebied. Keuken en salon bevinden zicht op de begane grond. De badkamer bevind zich in de kelder van de woning. Benieuwd naar deze erg origineel vakantiehuisje? Dit vakantiehuisje kan je hier boeken.

Boomkwekerij Wim De Groote

Tijdens u wandeling zal je al snel de talrijke boomkwekerijen opmerken. Boomkwekerij Wim De Groote bestaat al sinds 1900. Oorspronkelijk opgestart door overgrootvader Odilon, is het bedrijf van generatie naar generatie gegaan. Het is dus een echt familiebedrijf met kennis van zaken en die investeert in nieuwe trends. Populaire bomen zijn voor het moment dakbomen (natuurlijke parasols) en unieke vormbomen. Want tegenwoordig wil je niet meer in u tuin wat u gebuur heeft.

Het duurzaam telen zit in het bedrijf erg hoog in de Vaandel. Er worden veel mildere pesticiden gebruikt dan vroeger en men rekent meer op een natuurlijke bescherming. Gras zal voor minder verdamping zorgen, minder erosie en minder onkruid. En de plant zal beschermt zijn tegen ziektes. Een groot contrast met vroeger waar erg zware pesticiden werden gebruikt en zo dus ook de nuttige insecten gedood werden. Zie hier wat boomkwekerij Wim De Groote allemaal te bieden heeft.

Oombergsebossen

We zetten onze wandeling verder richting Oombergsebossen. De afdaling ernaartoe vond ik niet gemakkelijk stappen. Het was een losweg, maar die bestond uit een mix van aarde, grote en kleine stenen. De weg zelf was ook erg hobbelig waardoor je heel gemakkelijk je voet kan omslaan.

Netels en modder

We wandelen daarna eventjes over de verharde weg tot aan de ingang van het bos. Vanaf hier zullen de paden hoofdzakelijk bestaan uit bos, los en vooral ……. netel paden. Veel brandnetels. Vooral aan het begin van het bos. Lange broeken zijn hier zeker geen overbodige luxe tijdens de zomerdagen en ook zeker ter preventie van de teken. Wij hadden dan ook de pech dat de dagen ervoor enorm veel regen gevallen was dus de plassen en modder moesten we er maar ook bijnemen. Mijn dochtertje haar schoen was zelfs blijven steken in een modderpoel. Op sommige plaatsen kon je dan ook modder schaatsen. Goede waterdichte schoenen zijn hier dus ook aangeraden.

Wij waren hier niet echt op voorbereid en ons beentjes hebben afgezien met onze korte broeken haha. Vooral mijn dochtertje heeft er een bijna trauma aan over gehouden. Mijn zoon daarentegen vond het dan weer leuk om met stokken de netels weg te jagen. Die konden wel één meter hoog zijn. Eens je aan het kapelletje aankomt ben je van de netels af.

Het Cotthembos

Gedaan nu met de focus op de netels. Want rondom heerst er een prachtige en rustige natuur. Op heel de wandeling hebben we welgeteld 2 mensen tegen gekomen. Die kenden het gebied blijkbaar beter dan wij want die hadden dus wel lange broeken en moesten lachen toen ze ons benen en schoenen zagen.

Het bos is een natuurgebied en natuurreservaat in de valleien van de Klokfonteinbeek en de cotthembeek
Dit gebied wordt gedeeltelijk beheerd door Natuur en bos en is erkend als Natura 2000. Het natuurgebied ligt aan een heuvelflank, in een bosrijke omgeving in de vallei van de Cotthembeek (Kottembeek). Het vormt een geheel van bossen, open kouters met hier en daar een houtkant of holle weg. In het lager gelegen meersengebied komen vochtige hakhoutbossen en weiden voor.

Fauna

Volgende dieren hebben onderdak gevonden in het Cotthembos. eikelmuis, vinpootsalamander, kleine watetrsalamander, boomklever, kleine en grote bonte specht, geelgors, wespendief, buizerd, torenvalk, bosuil, havik.

Flora

Het bos bevat voornamelijk zomereiken en haagbeukenbossen met esdoorns en hazelaars. De planten soorten die je er zal treffen zijn: goudveil, reuzenpaardenstaart, sneeuwklokje, bosanemoon, wilde hyacint en daslook. Op de graslanden groeien het reukgras en pinksterbloemen.

Op de terugweg zijn we terug naar het speelbos gegaan waar de kinderen nog eventjes gaan ravotten zijn. Het was al bij al een mooie en heel rustige wandeling. Al hebben de netels en modder voor een serieuze uitdaging gezorgd. Maar achteraf konden we er eens goed om lachen. En de afritsbare broeken en wandelstokken zijn intussen besteld zodat we volgende keer beter voorbereid zijn haha.

Wandelroute uitgestippeld

Heb je nog vragen of opmerkingen, laat het mij weten in de comments of via het contact formulier. Nog veel wandelplezier.

ReizenReizen

Volgen: Follow Wandelfluisteraar on WordPress.com

Geef een reactie