Lessines – City trip in Henegouwen

Op deze afbeelding zie je René Magritte met op de achtergrond het oud gemeente huis van Lessines
Deze wandeling ligt mij vrij nauw aan het hart. Hier heb ik heel mijn jeugd doorgebracht. 20 jaar om precies te zijn. Lessines is een kleine stad in de provincie Henegouwen in België. De stad telt 18.000 inwoners en is gelegen aan de vlaamse grens met Geraardsbergen. Ondanks de kleine stad heeft Lessines enkele grote troeven.
 

Troeven

Hôpital à la Rose muséum

Dit is een verborgen juweeltje van Lessines. Ondanks het Franstalig gebied word je hier perfect in het Nederlands en heel vriendelijk onthaalt. Deze hospitaal der armen, gesticht in 1242, is één van de oudste ziekenhuizen van Europa! Een majestueus en authentiek architectonisch geheel. Een plek vol emoties om absoluut te ontdekken met zijn duizend facetten: barokke kapel, klooster, tuinen, ziekenzaal, prachtige schilderijen… Alles is heel goed bewaard geweest.  
Een betoverende plek waar de zorg voor de ziel en de zorg voor het lichaam samenkomen…
 
Met de audiogids krijg je in iedere kamer een goed en duidelijk uitleg over de ruimte en de voorwerpen die er zich in bevinden. Je krijgt een duidelijk beeld van het leven in het klooster en hospitaal vroeger.
 
De museum voorziet 2 uur om rond te gaan, maar wil je echt alles zien? Dan ben je beter om er meer tijd voor vrij te maken. Je mag zeker rekenen op 3 uur. Het hospitaal beschikt ook over een uitgebreid kruidentuin waar iedere kruidenier het naar zijn zin zal hebben. 
 
En als afsluiter kan je een leuk terrasje doen. Ook beschikken ze over een heel goede keuken. De tempo van de keuken mag wel iets sneller zijn want bij drukke dagen moet je wat geduld hebben. Openingsuren, tarieven en meer info kan je alvast hier vinden.
 

Absoluut de moeite om te bezoeken!

René Magritte au chapeau

Je kan er niet naast kijken. Overal waar je ook gaat in Lessines zal je kunstwerken tegenkomen van deze kunstenaar. De surrealist is namelijk in Lessines geboren op 21 november 1898.
 
Hij werd bekend door het creëren van een aantal surrealistische beelden. Zijn werk toont vaak gewone objecten in een ongewone context en staat bekend om het uitdagen van de geconditioneerde percepties van de werkelijkheid door waarnemers. Zijn beelden hebben popart, minimalistische kunst en conceptuele kunst beïnvloed.
 
Magritte overleed op 15 augustus 1967 op 68-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker en werd begraven op de begraafplaats van Schaarbeek, Evere, Brussel.
Op deze foto zie je de kunst werken van René Magritte in Lessines

De steengroeven van Lessines

Lessines beschikt ook over enkele steengroeven waar ik eerder al een blog over schreef. De steengroeven van Lessen. Hier ga ik dus niet meer uitgebreid over vertellen. Op deze route zal je één steengroeve tegenkomen die niet meer in gebruik is en waar de natuur stilletjes aan de overhand neemt. De kleur dat het water hier heeft is adembenemend mooi. Je moet het met je eigen ogen zien. Heel mooi appelblauwzeegroen water.  
 

Église Saint-Pierre de Lessines

Eglise Saint-Pierre, op een steenworp van het beroemde hospital Notre-Dame à la Rose is op zijn zachtst gezegd bijzonder. Ten eerste door zijn afmetingen: meer dan 45 meter lang en bijna 34 meter breed. Dan, voor zijn structuur: tussen de toren, zijn kapellen en een vijfhoekig center dat een van de meest interessante gebouwen van de 14e eeuw in Henegouwen vormt.
 
Vernietigd op 11 mei 1940 door een paar Duitse brandbommen, ging de kerk door een echte beproeving. De restauratiewerkzaamheden begonnen pas begin 1950 om te leiden tot de inwijding op 22 mei 1952. Met zijn werk wilde de architect Simon Brigode de oorspronkelijke staat herstellen van de kerk. Het grootste deel van het gebouw is gotisch.
 
Sommige kunstwerken en meubels die gered zijn van de ramp van 1940 hebben een plaats in de kerk herwonnen. Meer info over deze kerk kan je hier vinden. 
 

Le chargeur de bateaux

Deze bootlader is een interessant overblijfsel van de vroegere steengroeve van Lessines. Het is ook een ongeëvenaard erfgoed van industriële archeologie.
 
Een privéspoorweg, behorend tot de steengroeven, verbond de bootlader met de exploitatie plaats. De bootlader werd gebruikt om de schepen te laden in een tijd dat porphyre per boot en per spoor werd geëxporteerd. 
 
Op deze afbeelding zie je le chargeur a bateau die zich in Lessines bevindt

Wandelroute en geocaching

Route

De route start op de markt van Lessines. Daar is ook een ruime parking waar je u wagen kan achterlaten. Al snel zal je de kunstwerken van Magritte opmerken. Je kan er zelfs naast gaan zitten! 
 
Ook niet te vergeten het prachtig oud stadhuis. Daarna wandel je richting l’église Saint-Pierre. Een beetje verder naar beneden zal je het museum van Notre dame à la rose tegenkomen. 
 
We wandelen daarna een heel eind langs de dender waar je een oud roest gebouw zal tegenkomen. Dit is de ‘Chargeur à bateaux’. We verlaten vervolgens de Dender. Op de hoek van de rue de Jeumont, de straat waar ik gewoond heb, zal je opnieuw een kunstwerk en muurschilderij vinden van Magritte. Vanaf daar gaan we richting de oude steengroeve.
 
Onderweg zal je het station van Lessines tegenkomen. Eens de steengroeve gezien te hebben ga je terug richting Dender en via enkele steegjes terug naar de markt van Lessines waar je gerust een terras of restaurant kan doen. Keuze genoeg.
 
 

Geocaching

Tijdens deze wandeling zal je geen geocaches vinden. Maar wel een adventure lab. Wat is dat? Deze zijn ook gecreëerd door de makers van geocaching. Maar wat is het verschil dan? 
 
Bij adventure labs zijn er meestal geen fysieke caches, behalve dan als bonus maar dit hoeft niet. Je moet je enkel begeven op de start coördinaten. Ter plaatse krijg je een vraag. Als je deze correct beantwoord dan krijg je de coördinaten van de volgende plaats waar je moet zijn. Meestal zijn die vragen gebaseerd op een bepaald thema en zijn deze labs zeer leerrijk. Het antwoord vind je dan ook meestal in de omgeving waar je zit. 
 
Omdat er geen fysieke caches aanwezig moeten zijn kan een adventure lab perfect binnen gebeuren. vb museum, sporthal,…. Meer info over adventure labs heb je hier. 
 
De adventure lab in Lessines heet: “René vous invite a Lessines”. Je moet de adventure lab app downloaden om het spel te kunnen spelen. Google play adventure lab en iphone app store
 
 
Labcache adventure


Route uitgestippeld

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen in de comments of via het contact formulier. Nog veel wandelplezier.
 
ReizenReizen

Volgen: Follow Wandelfluisteraar on WordPress.com

5 Comments on “Lessines – City trip in Henegouwen”

  1. Klinkt veelbelovend, misschien een ideetje voor deze zomer. Eerst nog even wachten op de vaccinaties. Bedankt voor het delen.

  2. Wat tof zeg! Mooie wandeling. En leuk dat je ook geocachen erbij vermeld. Wij hebben ook net de labcache ontdekt. Aanwinst..

  3. Die adventure labcaches zijn inderdaad leuk en meestal ook leerrijk. Die springen ook letterlijk de grond uit die labs. Ik denk ook dat het de toekomst is van het geocachen. Er zitten namelijk heel veel plastieke potjes verstopt over heel de wereld. Dat zorgt ook voor de nodige vervuiling, vooral als ze niet meer onderhouden worden. Mijn kinderen daarentegen vinden de labs maar niets. Die zoeken tot nu toe liever de schatten nog 😉

  4. Henegouwen heb ik echt nog nooit van gehoord, maar fijn dat je dit met iedereen deelt.

Geef een reactie