Paas wandeltocht te leerbeek

Paadje tijdens de paas wandeltocht te Leerbeek
 
Door Corona gaan zo goed als geen evenementen door. Ook niet het jaarlijks paaseieren raap. Op facebook kreeg ik een uitnodiging voor een Paas wandeltocht van 5 km te Leerbeek. That’s it dacht ik! Mijn dochter vond het idee geweldig. 

  

Paas wandeltocht

Dit tochtje stond gepland voor zondag 11/04. Maar het weer viel wat tegen. Het was amper 5 graden en er stond een gure wind. Ik had er eigenlijk niet veel zin in. Ik was heel de week met verlof en een paar dagen later gaven ze schitterend weer. Maar de dochter dacht er anders over. Dus hebben we ons maar klaargemaakt en up met de geit. We waren vertrokken.

 

  

Ons dochter tijdens de paas wandeltocht te Leerbeek
 
 
 

Leerbeek is een deelgemeente van Gooik in de provincie Vlaams Brabant. De parochie telt 1170 inwoners. Bij aankomst op het Sint-Pieters plein moesten we achter een paaseibord zoeken van het KWB. Daar stond een QR code op. Eentje voor de kindjes jonger dan 8 jaar en één voor de kinderen ouder dan 8. Na het scannen van de eerste QR code kregen we een verhaal te horen.

 

De paashaas had zich overslapen en ging niet meer op tijd zijn om de paaseieren te verdelen.

Het verhaal is geschreven door An Neven en ingesproken door zanger en acteur Peter Embrechts. We konden een kaart downloaden en bordjes volgen die we onder de baan tegenkwamen. In totaal waren er 7 paassborden met een QR code. Zo konden we gedurende de hele wandeling luisteren naar het verhaal van de paashaas. Handig!! Zo moest ik mijn dochter niet entertainen tijdens de wandeling en bleef het heel de wandeling boeiend.

Route

We starten aan de Sint-Pieters kerk. Deze kerk is gebouwd in 1769-1773. Emma had geen zin in kerk bezoeken vandaag. Ze wou zo snel mogelijk beginnen aan haar paastocht. Dus hebben we deze overgeslagen. Maar deze is zeker de moeite om te bezoeken. De kerk beschikt over een orgel die sinds 1979 geklasseerd is. Andere bezienswaardigheden zijn de hoofdaltaar, arduinen doopvont, 2 eiken zijaltaren en de preekstoel.

  

Toen we begonnen dacht ik “oei het is hiet prcies in stedelijk gebied te doen”. Daar zat ik niet echt op te wachten. Maar na een tijdje te hebben gelopen op een heel drukke weg, sloegen wij af op de landelijke baantjes. Het leuke aan de tocht kon beginnen.

 

Onderweg zijn we een speelpleintje tegen gekomen waar mijn dochter naar hartenlust gespeeld heeft. Maar we moesten verder want we waren slechts aan het begin van de wandeling. De mooie bloemetjes waren ook van de partij. Spierstruiken, Sneeuwheide, blauwkussen,…Op een gegeven moment zijn we een veld tegengekomen met rapen. De rapen zetten zich zodanig invasief voort dat het dikwijls niet welkom is. Maar het is net dat invasief dat ervoor zorgt dat de bloemetjes een prachtig geel bloemtapijt vormen. Ik heb nog een leuk filmpje van gemaakt op instagram.

 

https://www.instagram.com/reel/CNk13L_Jpj-vw-TU0jsvEl4E8mbT00AXnrJRPw0/?igshid=fy63ivdi7cvl

 

 

Bloemetjes die we tegen gekomen zijn tijdens de paas wandeltocht te Leerbeek

 

Het paddenbroek

Ongeveer halverwege kwamen wij aan een groot futuristisch glazen gebouw. Ik dacht dat dit deel uitmaakte van een bouwbedrijf. Maar ik had het mis. Al snel was het duidelijk dat ons welverdiende tussenstop daar was. Het paddenbroek. Daar heb ik mijn dochter getrakteerd op een lekker ijsje en een drankje. Allemaal corona proef natuurlijk. Van de KWB was er ook een verassing voorzien voor de kindjes die aan de wandeling deelnamen. Ons Emma was super bllij met haar paaseitjes.
 
 
Wat een prachtig stukje natuur was dat hier. Hier kweken ze hoogstam- boomgaarden, ecologische moestuinen, een poel en ook de bijtjes hebben het hier naar hun zin met een leuke bijen hotel. We konden hier wel de hele dag vertoeven. Maar door het stil zitten kregen we het koud en besloten we ons wandeling verder te zetten.
 
 
Bij vertrek mochten we over een bruggetje en klommen we als maar hoger. Daar kregen we een prachtig zicht van een tweehondertal boomgaarden die daar groeiden. Zo kwamen we terecht in een klein bosje die uit kwam op een heel groot grasveld. Onderweg zijn we nog 2 lieve witte ezels tegengekomen die ons kwamen begroeten.
 
 
 
De paddenbroek, tijdens de paas wandeltocht te Leerbeek

 

 
Daarna werd het tijd om ons rondje af te sluiten.
 
We kwamen ook te weten dat onze lieve Paashaas droomde dat hij hem had overslapen. Hij was dus helemaal niet te laat om zijn paaseiren te gaan ronddragen.
 
Zo dus: eind goed al goed voor de paashaas en voor de wandeling. We keerden allemaal tevreden terug. Eens in de wagen was er eentje vrij snel in dromenland.

Route uitgestipeld

 
Heb je nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen in de comments of via het contact formulier. Nog veel wandelplezier. 
 
ReizenReizen

Volgen: Follow Wandelfluisteraar on WordPress.com

Geef een reactie