Vollezele – Vlaams Brabant

Welkom in Vollezele-Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant trekpaard

Vandaag heb ik een wandeling gepland in de streek van het Vlaams-Brabants trekpaard. Vollezele is namelijk voor het kweken van trekpaarden. De eerste kwekerij, Haras van Vollezele, is ontstaan in 1872. Doorheen de jaren is het niet bij één kwekerij gebleven waardoor de paarden over heel de wereld verhandeld werden. Briljant, Bienvenu en Indigène de Fosteau waren drie kampioenpaarden die wereldberoemd zijn geworden. Kroonprins Albert 1 heeft zelfs een bezoek gebracht aan Vollezele in 1907.

Op plaats Vollezele vind je het museum van het Brabants trekpaard. Op die manier willen ze de herinneringen levendig houden. Aan de overkant vind je een standbeeld van een Belgisch trekpaard. Als jaarlijkse traditie wordt deze Vlaamse trekpaard herdacht in oktober en worden er een heel weekend lang gefeest Vanaf 10 uur staat op en rond het Oudstrijdersplein van Vollezele alles in het teken van het Brabants Trekpaard. De hele dag zijn er gratis demonstraties en activiteiten, waarin dit paard centraal staat. Bezoekers maken op die manier kennis met de talrijke mogelijkheden en het zachte karakter van onze “Brabantse trots”

Kerk en Vlaams Brabant trekpaard in Vollezele

Congoberg

Er is een straat in Vollezele die de naam Congoberg heeft gekregen. Maar van waar komt die naam? Nergens is er een verwantschap met Congo. De straat heeft haar naam te danken aan de vele mijnwerkers die in de Waalse mijnen gingen werken. Toen ze terug kwamen van hun werk, waren ze ongewassen en gitzwart. Ze kwamen van over de berg terug naar hun gezinnen. Daarom de naam Congoberg.

Wandelroute en geocaching

Route

Het had de hele week gesneeuwd en de temperaturen waren nauwelijks boven het vriespunt gegaan. Maar vandaag stond er een prachtige zon. Het was een graad of 5, maar het voelde absoluut niet koud. Ideaal om te gaan cachen!  Vollezele ken ik heel goed. Ik moet dikwijls door de gemeente rijden voor mijn werk. Maar vandaag heb ik Vollezele gezien onder een volledig ander daglicht. Een aangename verrassing. In Vollezele zijn er een zes tal caches te vinden. Er zat niet echt een rondje bij, maar als je wandelt van cache naar cache, dan wordt het een wandeling van een zestal kilometers. En wat voor één?  Ik heb prachtige landschappen gezien. Nooit gedacht als ik door Vollezele rij dat er links en rechts van de hoofdbaan zulke mooie paden waren. Bovendien lag er overal nog een flink laagje sneeuw wat zorgde voor mooie winter taferelen.

afbeeldingen getrokken in Vollezele

Het merendeel van de wandeling gaat door landelijke gebieden door verharde wegen en hier en daar een bospadje. Er zitten wel een paar serieuze hellingen tussen wat zeker niet te onderschatten is. Ergens halverwege kom je een mooi bos tegen waar je ook wat kan uitrusten. De wandeling eindigt op plaats Vollezele waar het museum zich bevind van het Vlaams-Brabant trekpaard en de Sint Paulus kerk. Onderweg hebben we ook tamelijk veel diertjes tegengekomen, wat dan weer heel leuk was voor de kinderen. Kippen, eenden,….Cache 4 (Klein baantjes 4) was zelfs heel streng bewaakt door een hond die heel veel noten op zijn zang had, een hangbuik varken en een mengelmoes van een schaap of geit. (Zie foto) Als iemand weet wat het juist is, plaats het gerust in de comments. 

Dieren die wij tegengekomen zijn tijdens ons wandeling in Vollezele

Geocaching coördinaten

Cache 1: Onze helden Cache 2: Klein baantjes 1 (Premium)Cache 3: Heerkensberg (Premium)Cache 4: Klein baantjes 4 Cache 5: SssccchhhtCache 6: Boompje

Route uitgestippeld

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen in de comments of via het contact formulier. Nog veel wandelplezier.

ReizenReizen

Volgen: Follow Wandelfluisteraar on WordPress.com

2 Comments on “Vollezele – Vlaams Brabant”

  1. Bedankt Catherine, leuk om te horen ;-). Ik heb je intussen ook gevonden en je zit nu ook in mijn volglijst. Ook uit jouw blog kan ik alvast veel inspiratie vinden. Tot gauw

Geef een reactie