Herne, de charme van het Pajottenland

Op deze afbeelding zie je de Sint-Waltrudis molen van Herne

Herne is een kleine, landelijke gemeente in het hart van het Pajottenland, gelegen in de provincie Vlaams-Brabant. Met slechts iets meer dan 5.000 inwoners heeft deze gemeente een gezellige, familiale sfeer waar iedereen elkaar kent.

Maar laat je niet misleiden door zijn grootte, Herne heeft veel te bieden voor bezoekers die op zoek zijn naar een rustige en authentieke ervaring in België. In deze blogpost zullen we alles wat je moet weten over Herne delen, van bezienswaardigheden en activiteiten tot lokale specialiteiten en evenementen.

Bezienswaardigheden in Herne

Sint-Niklaaskerk

Herne is rijk aan historische bezienswaardigheden en prachtige landschappen, en een van de meest opvallende attracties is de Sint-Niklaaskerk. Deze prachtige kerk dateert uit de 12e eeuw en is een van de oudste en meest indrukwekkende kerken van het Pajottenland. Het interieur van de kerk is prachtig versierd met schilderijen, beelden en glas-in-loodramen, en het is zeker een bezoek waard voor liefhebbers van architectuur en geschiedenis.

Het kasteel van Herne

Een andere must-see in Herne is het kasteel van Herne, ook wel bekend als het Hertogelijk Kasteel. Dit kasteel dateert uit de 14e eeuw en is een van de meest indrukwekkende kastelen in de omgeving. Het is omgeven door een prachtig park (Ter Rijst) en vijver en is open voor bezoekers tijdens bepaalde evenementen en tentoonstellingen.

Naast deze historische bezienswaardigheden heeft Herne ook veel te bieden voor natuurliefhebbers. Het Pajottenland staat bekend om zijn prachtige landschappen en het is de moeite waard om de wandel- en fietspaden te verkennen die door de gemeente lopen. Een van de meest populaire routes is de Pajots Landroute, die je meeneemt door het glooiende landschap van het Pajottenland en langs schilderachtige dorpen en historische bezienswaardigheden.

Op deze afbeelding zie je de rivier Mark die door Herne loopt
Rivier Mark
Op deze afbeelding zie je één van de vele wandelpaden van Herne
Wandelpaden in Herne

De 5 kubussen

De 5 landschapskubussen van Herne zijn een artistiek project dat de landschappelijke rijkdommen van de gemeente in de kijker zet. Elke kubus is ontworpen door een andere Belgische of Nederlandse kunstenaar en heeft een uniek thema dat verwijst naar een aspect van de lokale natuur en geschiedenis. Elke kubus heeft een naam: Pieter, Icarus, Mayken, Dulle Griet en Wannes. Deze zal je zeker tegenkomen tijdens je wandelingen in Herne.

Op deze afbeelding zie je één van de 5 landschapskubussen van Herne. Deze heet Pieter
Landschapskubus Pieter

Het dominicaans klooster

Het Dominicaans klooster in Herne, ook bekend als Klooster Sint-Albertus, is een klooster dat werd gesticht in 1962 door de Orde van de Predikers (ook wel de Dominicaanse orde genoemd). Het klooster ligt aan de rand van Herne, in een prachtige groene omgeving.

Het klooster heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Dominicaanse orde in België en in de opleiding van Dominicaanse priesters. Het klooster was ook een belangrijk centrum voor religieus en theologisch onderwijs en er werden regelmatig conferenties en retraites georganiseerd.

Tegenwoordig is het klooster nog steeds actief en worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals retraites en conferenties, en is er ook een gastenverblijf voor mensen die op zoek zijn naar rust en spiritualiteit. De kerk van het klooster, gewijd aan Sint-Albertus van Leuven, is ook toegankelijk voor het publiek en heeft een opmerkelijk interieur met prachtige glas-in-loodramen en muurschilderingen.

Op deze foto zie je het Kartuizerklooster van Herne.
Kartuizerklooster in Herne

Activiteiten in Herne

Naast het verkennen van de bezienswaardigheden en de natuurlijke schoonheid van Herne, zijn er tal van activiteiten voor bezoekers om van te genieten. Voor kunstliefhebbers is er het Kunstenfestival Herne, dat elk jaar in augustus plaatsvindt en een scala aan kunstvormen tentoonstelt, waaronder muziek, dans, theater en beeldende kunst.

Als je van lekker eten houdt, moet je zeker een bezoek brengen aan een van de lokale restaurants en tavernes in Herne. Het Pajottenland staat bekend om zijn gastronomie en je kunt hier genieten van lokale specialiteiten zoals stoofvlees, witloof, asperges en geuze.

Deze zal je zeker tegenkomen tijdens je wandelingen in Herne: De Egelantier, café Latjes, café De Kring, café De Welvaart, café Schoentje

Dit zijn slechts enkele van de horecagelegenheden in het centrum van Herne. Er zijn nog tal van andere restaurants, cafés en bars die een bezoek waard zijn. Of je nu op zoek bent naar een snelle hap, een gezellig café of een goed restaurant, er is voor elk wat wils in het centrum van Herne.

Evenementen in Herne

Een populair evenement in Herne is de jaarmarkt, die elk jaar in april plaatsvindt en de perfecte gelegenheid biedt om cadeaus te kopen en te genieten van andere feestelijke lekkernijen. Er zijn ook tal van concerten en culturele evenementen gedurende het hele jaar, dus het is altijd de moeite waard om de lokale evenementenkalender te bekijken voordat je een reis naar Herne plant.

Wandelroutes

Wil je deze route downloaden, dan kan je dit via onderstaande kaart. Je kan het gpx bestand downloaden voor je wandel-gps. Heb je geen wandel-gps? Geen probleem, installeer de outdooractive app op je smartphone en download de route.

Kriek en Mattentaarten tocht

Natuurwandeling in Herne georganiseerd door de Marktrotters wandelclub. De 5,5 km lange route biedt prachtige uitzichten en historische gebouwen. Wandelliefhebbers genoten van de mooie omgeving en de goede organisatie van de club.

Kunst in Herne wandeltocht

Ontdek de prachtige gemeente Herne. Volg de kunstenaarsroute en bewonder de indrukwekkende schilderwerken die de stad te bieden heeft. Van kleurrijke muurschilderingen tot verbluffende kunstwerken, je zult versteld staan van de creativiteit van lokale kunstenaars. Mis deze unieke kans niet om de artistieke kant van Herne te ontdekken!

Ter Rijst bos wandeling

Met zijn talrijke bronnen en zijn blauwpaars tapijt van wilde hyacint in het voorjaar is het Bos Ter Rijst een niet te missen parel in een minder bekende uithoek van de Vlaamse Ardennen.

Herne in beeld

Bedankt Toerisme Vlaams-Brabant vzw voor de video

Conclusie

Als je op zoek bent naar een rustige en authentieke ervaring in België, dan is Herne zeker een bezoek waard. Met zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen en levendige gemeenschap, biedt deze kleine gemeente veel voor bezoekers om van te genieten. Of je nu op zoek bent naar historische bezienswaardigheden, prachtige natuur of culinaire hoogstandjes, Herne heeft voor elk wat wils. Dus waar wacht je nog op? Plan een reis naar Herne en ontdek de charme van het Pajottenland!

Ik ben erg benieuwd naar je wandelervaringen in Herne. Vertel je verhaal gerust in de comments. Heb je nog vragen of een foutje gezien? Laat het mij weten aub.

ReizenReizen

Geef een reactie