Ouren – Burg Reuland

 

Ouren

Door de corona crisis, ziet er ons verlof een beetje anders uit dan gebruikelijk. Daarom hebben we een rustige plaats uitgekozen. Ons aandacht is gevallen op Ouren, deelgemeente van Burg-Reuland. Deze is gelegen aan een drielandenpunt. Het dorpje bevind zich in België maar grenst in het oosten aan Duitsland en in het westen en het zuiden aan het Groothertogdom Luxemburg. Dit dorpje telt 122 inwoners en is één van de kleinste dorpen van België.

Maison Jost

Als gevolg van de corona crisis hebben we bewust geen drukke camping of park gekozen maar een huisje die we gehuurd hebben van een particulier in Ouren. Van het huis zelf was er niets op aan te merken. Bedden waren opgemaakt. Er waren handdoeken ter beschikking, een volledig ingerichte keuken met benodigdheden. Ik was mijn koffie vergeten maar zelfs dat had Maison Jost 😁.

Als ik dan toch een verbeterpunt moet opnoemen dan is het dat er geen wifi was. Doordat Ouren zich in een dal bevind was er ook een heel slecht bereik van het 4G netwerk met als gevolg dat wij bijna heel het week end onbereikbaar waren. Een wifi verbinding zou dus zeker niet slecht zijn. Maar een week end zonder schermen heeft ook zeker zijn troeven hoor. Op die manier hebben we terug de gezelschaps spelletjes ontdekt!

Maison Jost in het dorpje Ouren

Informatie Maison Jost

43 Ouren Zum Wehr 8, 4790 Burg-Reuland 

+32 493 54 30 97

Boek mij!

Wandeling in Ouren

We zijn aangekomen de vrijdag rond 16:30. Veel hebben we niet meer gedaan buiten alles uitgeladen en de omgeving wat verkend.De dag nadien, na een stevig ontbijt, hebben we ons wandelschoenen aangetrokken en zijn we vertrokken voor een wandeling van 8 kms. Voor de coördinaten zie foto. Vertrekken vanuit het dorp Steffeshausen.

De Steinkopf

De eerste etappe was de steinkopf. De steinkopf is een groot houten kruis die zich op de hoogste top bevindt van de vallei. Na een stevige bergop zijn we er eindelijk geraakt. Maar het was de moeite waard want vandaar hadden we een prachtig uitzicht op de ourvallei.

Onder de baan zijn we enkele insect vriendelijke plantages tegen gekomen. En ook een heel vriendelijke hond. Het was er eentje zoals er niet veel zijn want hij lacht. En het was echt. Weinig honden kunnen dat. Al lijkt het dat hij op iedere moment zou aanvallen, was het een heel lieve hond die een eindje met ons is meegelopen. Tot wanneer dat mijn wederhelft hem gezegd had dat hij naar huis moest. Blijkbaar was het ook een slimme hond want dat deed hij ook. Ok, de hond is veilig terug thuis geraakt, wij konden verder met ons tocht. Richting bos.

Hond en dorp in Burg Reuland
Bos in Ouren

Bos van Ouren

Het was een typisch Ardense donker bos. Met stevige niveau verschillen. Met als gevolg, pijnlijke benen. Het bos beschikt over een zeer rijk biotoop. Grote kans dat je een reiger ziet opstijgen die de donkere bossen opzoekt, of notenkrakers, spechten en Goudduiven. Ook hebben we een mooie slak gespot en grote paddenstoelen. We zetten onze tocht verder naar de vallei van het licht deze keer.

Het dorpje Auel

Auel is eveneens een klein dorpje met amper 110 inwoners en is gelegen in het dal. Tijd voor een pauze aan de rivier «  de Our « . Kids hebben zich daar goed geamuseerd. Visjes proberen vangen, water dammetjes maken,…Hier waren we ongeveer aan 3/4 van ons wandeling. En nu de laatste étappe.

Het burcht van Burg-Reuland

Tot de 18 de eeuw was deze burcht nog een geweldig bouwwerk en is gelegen op een bouwoppervlakte van 55m op 65m. De ruïne was in eerste instantie een verdedigings burcht. Het fort is verschillende keren gerestaureerd en er hebben verschillende archeologische onderzoeken plaatsgevonden. De vondsen kan je ter plaatse bezichtigen. Deze burcht is gratis te bezoeken.

Info burcht

01/05-30/06 (za-zo): 10:00 – 17:00
01/07-31/08 (woe-zo): 10:00 – 17:00
01/09-30/09 (zo): 10:00 – 17:00
Burchtruïne van Burg Reuland
Dietrichweg, Burg-Reuland
4790 Burg-Reuland
T. +32 80 42 00 46 +32 80 32 97 12
E.kulturhaus.reuland@skynet.be

Na ons uitstap zijn we naar ons vakantiehuisje terug gekeerd. Daar hebben de kids de hele avond nog gevist en hebben ze een vrij grote kreeft gevangen. De Our krioelde van die beestjes. Nadien toch 2 keer nagedacht eer ik mijn voeten in het water deed 😂. De kids hadden geen moeite om nadien in slaap te vallen. En toen was het zondag. Tijd om terug naar huis te gaan na een heel mooi weekend in Ouren.

Het was een leuk week endje, mooi rustige streek en ideaal voor wandelaars. Hier komen we zeker nog eens terug. Bericht voor de toekomstige wandelaars van dit rondje. Mochten jullie de hond tegen komen, doe hem dan zeker de groetjes. Hij zal jullie opwachten aan een boerderij.

Wandelroute

Heb je nog vragen over deze wandeling? Stel ze gewoon in de comments of via ons contact pagina. Nog een fijne wandeling. 

Volgen: Follow Wandelfluisteraar on WordPress.com

Geef een reactie