Raspaillebos – Atembeke (Geraardsbergen)

Welkom in het Raspaillebos in Geraardsbergen. Op deze foto t'Ifraatje
 

Vandaag zijn we naar het Raspaillebos geweest. Mijn zoon Dylan was ook van de partij. Bossen vindt hij geweldig. Wandelen in de ongerepte natuur, tussen de fauna en flora. Op dit periode van het jaar zijn er enorm veel paddenstoelen. Dit bracht mij op het idee om de app picture mushroom te installeren op mijn smartphone. Met deze app kan je paddenstoelen fotograferen en krijg je meteen te zien welk paddenstoel het is, of hij giftig is en een heel hoop andere nuttige informatie. De kinderen vonden het geweldig om samen met die app op paddenstoelen jacht te gaan. 

Het Raspaillebos bevindt zich op de Oostelijke flank van de Bosberg, bekend van de Ronde van Vlaanderen, in Atembeke, een deelgemeente van Geraardsbergen. Het is een heel mooi reliëfrijke beukenbos van 50 ha aan de grens van de Vlaamse Ardennen en Pajottenland. Sinds 1980 is dit bos beschermd als landschap en behoort het tot één van de stilte gebieden.

 

‘ t Iffraatje of juffrouw kapel

Dit bos bevat tal van waterbronnen. Deze bronnen zouden een heelzame werking hebben op het gebit. In de jaren 1860 werd een kapel genaamd ’t juffrouwtje gebouwd. In de volksmond t’Iffraatje. Mensen met tandpijn kwamen hier op bedevaart omdat ze geloofden dat de kapel hen kon verlossen van hun kwaaltjes.

 
't Ifraatje of juffrouwkapel in het Raspaillebos in Atembeke't Ifraatje of juffrouwkapel in het Raspaillebos in Atembeke

Fauna

Het Raspaillebos is ook erg geliefd door vogel liefhebbers. Je kan hier namelijk tien duizend vogels spotten. Neem dus zeker je verrekijker mee. Vogels dat je hier kan spotten zijn de buizerd, torenvalk, wespendief, havik en steen uil.

Naast vogels zijn er ook veel andere diersoorten die je kan zien. Wij waren net iets te laat volgens een voorbijganger. Wij hadden net een ree en haar jong gemist die het wandelpad overstak. Zo is het niet abnormaal dat je hier een boshuil, rode eekhoorn, wezel, hermelijn, bunzing, vossen, reeën, vuursalamander, hazelwormen en eikelmuizen zal spotten.

 

Flora

In het Raspaillebos zal je vooral volgende bomen vinden: beuk, eik, els en es. Wat de beplanting betreft is dis bos vooral rijk aan voorjaarsbloeiers zoals de pinksterbloem, slanke sleutelbloem, muskuskruid, salomonszegel, dotterbloem, en speenkruid. 

Aan de waterbronnen kan je ook enkele zeldzaamheden vinden zoals de reuzenpaardenstaart, hangende en slanke zegge en spekwortel. 

Door de hellingen zorgen de volgende bloemen voor een echt kleurenpracht: wilde Narcis, daslook, wilde hyacinten en sleutelbloemen.

De eenbes, bosorchis en de grote keverorchis zijn dan eerder zeldzaam maar als je geluk hebt kan je deze hier ook spotten.

Er zijn vijf bewegwijzerde wandelroutes (oranje (2,5 km), rood (3,7 km), groen (2 km), geel (4 km), “Aardgasnatuurwandeling” (7,7 km)) en een mountainbikeroute uitgestippeld. Het bewegwijzerde fietsroutenetwerk “Vlaamse Ardennen”, het bewegwijzerde wandelknooppunten netwerk ‘Vlaamse Ardennen – Bronbossen’, de Streek-GR Vlaamse Ardennen en het bewegwijzerde “Stilte pad Dender-Mark” doen ook het natuurgebied aan.

Wandelroute en geocaching

Route

Ons route start aan de parking van Taverne El Faro. Daarna gaan we richting bos voor een wandeling van 3,99 km richting bos. De moeilijkheidsgraad van deze route is gemiddeld. Aangezien het bos op een reliëfrijke plaats zit, heb je af en toe te maken met hellingen en afdalingen. Het pad bestaat voornamelijk uit bospaden. Bij slecht en vochtig weer zijn goede waterdichte schoenen zeker een aanrader. In het bos zijn er dikwijls banken en rustplaatsen aanwezig waardoor deze wandeling ideaal is voor kleinere kindjes. De bank van A.S Adventure vonden de kinderen helemaal geweldig.

Maar eerst een bezoekje aan ’t Iffraatje. Deze kapel is gelegen op één van de mooiste plaatsen van het bos. Ga er even bij zitten en geniet van de prachtige omgeving en luister naar de vogeltjes. Heb je last van tandpijn, dan is het hier de plaats bij uitstek om hulp te vragen aan ’t Iffraatje. Wie weet, zijn die legendes van vroeger misschien toch juist :-). Na het bezoek aan ’t Iffraatje volgen we het pad verder en komen we terecht op een landwegje en gaan we eventjes uit het bos om dan een paar kms verder er terug in te komen. 

Onderweg hebben we dus heel veel paddenstoelen gespot. Plantjes waren minder aan de orde maar het is dan ook al bijna herfst. 

 

De wandeling komt op zijn einde en een lekker ijsje en pannenkoek voor de kinderen bij taverne El Faro als afsluiter mocht zeker niet ontbreken. De taverne heeft ook een klein speelpleintje met trampoline waar de kids de rest van hun energie nog kwijt konden.

Geocaching

Jammer genoeg zijn de caches die aanwezig zijn in het bos voor premium leden. Dus mag ik hier niet de coördinaten plaatsen. Wat ik wel kan zeggen is dat er 6 schatten in het bos zitten. Wil je weten waar dan zal je moeten overstappen naar de premium versie van de site www.geocaching.com. Dat is zo een 30 euro voor 1 jaar. Maar dan heb je toegang tot alle caches, en dat zijn er een heel pak meer dan de basis caches. 

Route uitgestippeld

 

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen in de comments of via het contact formulier. Nog veel wandelplezier.

ReizenReizen

Volgen: Follow Wandelfluisteraar on WordPress.com

2 Comments on “Raspaillebos – Atembeke (Geraardsbergen)”

  1. Dank je wel voor de woodie. Deze ontdekt in de cach van Respaillereeks. Zo kan ik jullie blogspot meelezen.
    Respaillebos is inderdaad een heel mooi bos en met zo mooi zonnetje is het zalig. 🍁🍂🍁

  2. Super, leuk dat je de woodie gevonden hebt! En nog leuker dat je een bezoekje bracht naar mijn website ;-). Inderdaad, heel leuk wandelen in het Raspaillebos. Zeker een aanrader.

Geef een reactie