Park van Edingen wandelroute

Park van Edingen wandelroute

Vandaag op de planning was het Park van Edingen. Ik heb nog niet zoveel gewandeld in parken, dus kan ik niet echt vergelijken, maar gezien de reviews waren mijn verwachtingen voor dit park vrij hoog. En de reviews liegen er niet om. Het was een heel mooi onderhouden park van 182 ha met heel veel bloemen, prachtige natuur taferelen, standbeelden, monumenten, historische gebouwen, kasteel en als afsluiter een heel mooi terras. Bovendien viel het weer heel goed mee, ondanks de buien die aangekondigd waren. Wat moet je meer hebben?

Het was in het begin eventjes wat zoeken waar de ingang was en waar we onze auto kwijt konden. We waren op een weg geraakt die vermoedelijk volledig het park rond ging. Auto’s waren toegelaten want er stonden borden van 20 km per uur. Maar toch hadden we het gevoel dat het niet oké was. Er was namelijk geen auto te zien en ook geen parking. Voor zo een groot park…. We reden dieper en dieper. Tot wanneer we een bord tegenkwamen waar op stond. ‘Leveringen’.

Wij zaten dus op een dienstweg. Al snel werd het dus duidelijk dat wij daar niet moesten zijn dus zijn we terug gekeerd. Na even wat rondvragen hebben we dus de ingang gevonden. Het zoeken ga ik jullie besparen dus op de route staat het adres net aan de ingang waar je u auto kwijt geraakt.

Park van Edingen parkeerbeleid

Je kan overal parkeren rond de ingang maar opgelet je moet je blauwe kaart zetten. De meeste straten bevinden zich in de gele zone. Daar mag je 4 uur blijven staan, maar er zijn ook een paar straten die in de blauwe zone zijn en daar is het maar 2 uur.

Wandelroute Park van Edingen

De toren van het kasteelkapel

We starten onze wandeling aan het kasteelkapel. De geïsoleerde toren, midden in een bos, is het enige overblijfsel van het kasteel dat in het midden van de 12e eeuw werd gebouwd door de familie Van Arenberg. Oorspronkelijk was de kapel aan het kasteel vastgemaakt en vandaag vormt ze een opmerkelijke getuigenis van de militaire architectuur van in die tijd. Als u de crypte ingaat, kunt u de hoge ouderdom van deze toren beter begrijpen, getuige van de sobere en krachtige middeleeuwse architectuur. Deze werd tussen 1868 en 1914 gebruikt als begraafplaats voor een tiental leden van het Huis van Arenberg. De kapel is slechts geopend tijdens bepaalde periodes. Bij ons komst was ze gesloten.

Park van Edingen

De bloemen tuin.

De “Jardins des Fleurs” is een van de 5 beroemde tuinen uit de 17e eeuw. Gemaakt door pater Karel van Brussel, is het een vierkante, omheinde tuin gebouwd in de stijl van de Italiaanse Renaissance. De tuin was het onderwerp van een zorgvuldige restauratie in 1998. Het centrale fontein is versierd met duizenden oesterschelpen met parelachtige reflecties en zo’n 155.000 mosselschelpen, gerangschikt op de verticale wanden. De tuin werd beplant en gedecoreerd met eigentijdse bloemen. Je kan de tuin betreden via een trap en balustrade gemaakt uit blauwe hardstenen. Aan de uiteinden heb je twee schitterende paviljoens, het Chinese paviljoen en het canvas paviljoen. Ook niet te vergeten, naast de bloemen tuin heb je het thematische rozentuin. We wandelen verder langs mooi onderhouden paden richting het kasteel.

Kasteel Empain

2014 was het jaar van het eeuwfeest van dit prachtige deel van het erfgoed van het Park van Edingen. Het is François Empain, die het huidig kasteel heeft gebouwd. Hiervoor was er al een kasteel, met als eigenaar Karel Van Arenberg. Maar deze werd onder de Franse bezetting geplunderd en bij de terugkeer van de Van Arenbergs bleef er enkel nog een ruïne over.

In 1913 kreeg Francois Empain het erfpacht over het domein met als voorwaarde dat hij opnieuw een kasteel bouwde. De werken eindigden in 1914. Het was de Parijse architect Alexandre Marcel die de plannen voor het kasteel maakte. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de bedrijven J.S. Legraive, A. Heldt en F. Beck.

Er wordt gebruik gemaakt van lokale bakstenen, blauwe steen uit Soignies of Ecaussines, witte steen uit Euville of Comblanchien. Het toezicht op de site is toevertrouwd aan architect Arthur Verhelle.

In 1986 verwierf de stad Edingen het domein en stelde het kasteel open voor allerlei gelegenheden zoals tentoonstellingen, feesten, …

Obelix en zogende Wolvin

De wolvin is een kopie van een bekend oud beeld. Het is de illustratie van het mythologische verhaal over de schepping van Rome: de adoptie, door een wolf, van de tweeling Romulus en Remus, legendarische stichters van de stad Rome …

Obelix in het park van Edingen
De wolvin in het park van Edingen

Paviljoen der zeven sterren

Een andere bezienswaardigheid van het landgoed is het “barok park der zeven sterren” en het zevenhoekige paviljoen met dezelfde naam. Dit Paviljoen, gelegen op het hoogste punt van het park, is zeker een omweg waard. Vanuit het midden stralen zeven grote steegjes uit die uitkomen op de horizon, evenals zeven kortere zijstraten, die elk naar een standbeeld leiden. Deze 7 beelden vertegenwoordigden de 7 planeten of sterren die toen bekend waren. Hier vonden de kinderen het heel leuk om door de steegjes te lopen en verstoppertje te spelen. En de vissen die hadden ook wel zin in een stukje brood.

Het 7 sterren paviljoen in het park van Edingen

Taverne “Halte du Miroir”

Na een leuke en mooie wandeling, zijn we aangekomen op het terras van Halte du Miroir. Die was welgekomen. Daar hebben we een Sangria besteld. Amaai wat voor één :-). Een buur wist mij te zeggen, na zo een glas wandel je al kruipen het park uit. Ik was nog niet aan de helft of ik was al in de wind. We hebben ons dan nog een kaasplankje erbij besteld en gelukkig moest ik dus niet al kruipend het park uit haha. De kinderen hebben ondertussen wat gespeeld op het klein speelpleintje die ernaast zat.

Park van Edingen in beeld

Dank aan JFA PROD voor de video

Aanbevolen in de buurt

Verblijven

Auberge du vieux Cèdre

Hotel Auberge du Vieux Cèdre is ideaal voor een bezoek aan Enghien. Het is niet alleen betaalbaar, maar bovendien comfortabel en centraal gelegen. Geniet van een romantische omgeving met een groot aantal voorzieningen die speciaal zijn ontworpen voor reizigers zoals jij.

Tijdens je verblijf kun je profiteren van voorzieningen, zoals roomservice en bagageopslag, en kun je gebruikmaken van gratis wifi bij Hotel Auberge du Vieux Cèdre. Gasten kunnen daarnaast gebruikmaken van een fitnesscentrum en een restaurant op locatie. Er is voor reizigers die aankomen met een auto gratis parkeren beschikbaar. Meer info over l’auberge du vieux Cèdre.

Tafelen

Bar Amicalement votre

Een nieuw concept om te ontdekken … of het nu de Lounge Bar is in de gewelfde kelders of het design restaurant op de begane grond met een ​​originele brasseriekaart en een Frans-Europese keuken… Je zult niet teleurgesteld zijn! Meer info over Bar Amicalment votre.

Les délices du parc

Ideaal gelegen in het historische hart van de stad Edingen, tussen het Park en de Grote Markt, is het restaurant Les Délices du Parc snel een ontmoetingsplaats geworden voor gezinnen, zakenvrouwen en mannen, collega’s, koppels en vrienden. De sfeer is warm en het team attent.

In de keuken één prioriteit: premium kwaliteitsproducten en versheid, het hele jaar door! In de keuken wordt er geen gebruik gemaakt van diepvriesproducten… de producten zijn vers! Of het nu à la carte is, in de vorm van een 2-gangen lunch of als een 3-gangen ontdekkingsmenu, het restaurant Les Délices du Parc in Enghien zal u verleiden met de Franse keuken die soms klassiek, soms inventief is. Er is ook een fijne selectie wijnen beschikbaar voor alle budgetten. Meer info over Les délices du parc?

Le petit Sale

Welkom in Le petit Sale. In deze restaurant kan je genieten van een lekker Frans/Europees en Belgische keuken met originele en kwaliteitsvolle producten. Heel goede en vriendelijke service. Dit restaurant is goed verstopt, maar de moeite om te gaan zoeken! Meer info over Le petit Sale?

Activiteiten

Golf club in het Park van Edingen

Gelegen in het hart van het Historisch Park Arenberg, profiteren de 2 banen van Golf Club Edingen ten volle van de eeuwen oude bomen die de trots van het park zijn. De kampioenschapsbaan “Arenberg”, 18 holes Par 72 van 6.393 m, ontvouwt zijn fairways door een golvend terrein en omzeilt verschillende watermassa’s. Het is het werk van de bekende architect Bruno Stenseels. Hole 2 is een van de meest spectaculaire par 5’s van het land; het einde is net zo indrukwekkend. Deze baan is tegelijk oud – door zijn omgeving – en modern – door zijn gedurfde vormgeving. Meer info over Golf club Edingen?

Golfclub in het park van Edingen

Eglise Saint-Nicolas

Vlak naast het park zal je de kerk Sint-Nicolaas vinden. Een pracht van een monument gemaakt uit de blauwe steen uit deze streek, arduin genoemd. Zeer mooie gekleurde ramen in loodglas en een orgel met een fenomenaal klank weergave. Zeker de moeite om te bezoeken.

Geocaching

Op geocaching vlak is er heel wat te doen in en rond het park. We hebben hier zelfs toevallig een nieuw ontdekking gedaan. Een reizende steen gevonden!

Traditionele caches

La comtesse Zoa de Batignolles, Haldebert de Traizieu, [TDW] Enghien (tour de wallonie)

Multi caches

Enghien dans tout les senses I, II et III

Adventure caches

Download de adventure lab voor ios en voor android en zoek de labcache “Petit vol dans le parc d’Enghien”. Deze labcache zal je brengen naar de belangrijkste bezienswaardigheden van het park. De opdrachten om de volgende cöordinaten te vinden zijn ook vrij simpel. Deze labcache was een leuke ervaring voor groot en klein.

Reizende steen

In het park waren we dus op zoek naar een cache. Maar al te zoeken hebben we een ander vondst gedaan. Mijn zoon vond een mooi beschilderde steen. Op de voorkant was er een dino geschilderd en aan de achterkant was de plaats vermeld van waar de steen vandaan kwam. In dit geval Edingen. We wisten niet of dit een onderdeel was van een spel zoals bij het geocachen. Dus hebben we deze mooi terug gelegd. Zonde! Eens terug thuis ben ik wat gaan zoeken over die beschilderde stenen.

Als je zo eentje vind, dan is het de bedoeling dat je hem meeneemt en ergens anders gaat afleggen. Tegenovergestelde van het geocachen mag je deze niet verstoppen, maar moet je ze op een plaats leggen die goed zichtbaar is. Er bestaat ook geen app die aanduid waar ze zitten. Je moet ze echt per toeval vinden. Wel zijn er Facebookpagina’s waar je een foto kunt plaatsen waar je zo een steen aflegt. Dan kunnen anderen deze gaan oppikken. Dit nieuw wandelspel is ontstaan tijdens de eerste Corona lockdown in 2020. Leuk, we weten weer wat te doen tijdens ons wandelingen.

Wandelroute uitgestippeld

Benieuwd naar deze wandelroute? Deze kan je hier downloaden.

Nuttige info over het Park van Edingen

EVENEMENTEN : Tuinbeurs (april) – LaSemo Festival (juli) – Internationale muzikale ontmoetingen van Edingen (augustus). Het park is door het jaar gratis te betreden behalve bij evenementen. Die zijn meestal betalend.

INDIVIDUELE DIENSTREGELINGEN :

Het Park van Edingen is geopend van 8 tot 18 uur van 1 november tot 31 maart, en tot 20 uur van 1 april tot 31 oktober. Het toeristische dienst is in het weekend geopend van 10 u tot 12 u en van 13 u tot 17 u, en ook elke dag met Pasen en tijdens de zomervakantie van 10 u tot 12 u en van 13 u tot 17 u.

DIENSTREGELINGEN VOOR GROEPEN :

Het hele jaar op afspraak. Diverse arrangementen: smaken, ontdekkingsbezoeken, natuurbezoek, 1/2 privilege, privilege, of bezoek à la carte met mogelijkheid van ontvangst met koffie en croissant en/of vieruurtje.

Heb je nog vragen of opmerkingen, een foutje gezien, laat het mij weten in de comments of via het contact formulier. Nog veel wandelplezier.

ReizenReizen

Volgen: Follow Wandelfluisteraar on WordPress.com

Geef een reactie