Steengroeven van Lessen (Lessines)

Steengroeven van Lessines

Steengroeven

Tijdens deze wandeling betreedt je het land van de steenwinning. De steengroeven in Lessen bestaan al 150 jaar en alles hier herinnert je aan de industrie dat het door de jaren geworden is. De maanlandschappen van de actieve groeve, de oude steengroeven die intussen terug overheerst worden door de natuur, laaddokken, spoorlijnen, de arbeiders huizen en kleine paden die overheerst worden door wit stof, de namen van de straten,…één van de parochies heet zelfs “Saint Roch”. 
 
Ook niet te vergeten het jaarlijks feest ‘le Cayoteu’ (15 augustus) die volledig rond de steengroeven draaien. De feestelijkheden duren 15 dagen lang. Er staat een groot kermis, er komen elke avond artiesten, een grote stoet en vuurwerk. Ook is er voor de speciale gelegenheid bier gebrouwen. ‘La Grisette’
Steengroeven van Lessines. El cayoteu
 
Momenteel zijn er nog enkele steengroeven waarvan 2 nog actief zijn. Vandaag de dag bedraagt de jaarlijkse productie van Lessines 1.800.000 ton per jaar en worden de reserves geschat op meer dan 140 miljoen ton.
 
De stenen die men in deze groeve vind zijn van plutonische afkomst. Deze zijn diep gekristalliseerd. Hun langzame afkoeling zorgt voor kristallen van verschillende afmetingen. Structuur is korrelig.
 
 

Wandelroute en geocaching

Route

De wandelroute gebeurd volledig rond één van de actieve steengroeven. Het is veruit de meest indrukwekkende wandeling die ik al gedaan heb, vooral als je zicht krijgt op de groeve, maar niet echt de wandeling die ik graag wandel. De route gebeurd volledig op straat, dus geen binnenwegjes. Je komt dus dikwijls auto’s tegen. Al zijn het meestal wel rustige wegen. 
 
Het voordeel van deze route is dat deze erg rolstoelvriendelijk is. Kleine kinderen kunnen ook gerust hun fiets meenemen. Door de steenwinning van de groeve is het een erg stoffig omgeving. Zelfs de gevels van de huizen zien er bij droog weer wit/grijsachtig uit. Bij nat weer moet je er rekening mee houden dat je op sommige plaatsen in witte modder stapt. 
 
Af en toe zijn er opendeurdagen en fiets evenementen  die in en door de groeve plaats vinden. Buiten die dagen kan je de groeves niet betreden. 
Op deze afbeelding zie je de steengroeven van Lessen (Lessines)
 
!

Opgelet: Het zwemmen en betreden van de afgesloten steengroeven is voor u eigen veiligheid ten strengste verboden. Blijf op de hoofdbaan  a.u.b!!!

Geocaching

Op deze route is er 1 cache te vinden. Jammer genoeg mag ik de coördinaten hier niet vermelden. Het is een premium cache en die wordt enkel getoond aan leden van geocaching.com die ervoor betaald hebben.
 
Wat ik wel mag vertellen is dat er één Earth cache is. Bij een Earth cache ga je geen physieke doos vinden. Maar de coördinaten gaan je lijden naar verschillende viewpoints. Ook krijg je meestal bij deze soort cache uitgebreid uitleg over iets. In dit geval de steengroeven. Het is de bedoeling dat je iets gaat bijleren. Bij deze earth cache ga je 2 vragen krijgen. Ik ga hier niet de antwoorden op geven. Het moet nog een beetje spannend blijven e. Maar als je goed mijn blog gelezen hebt kan je alvast al het antwoord op vraag 1 vinden. 
 
Je antwoorden moet je doorsturen naar de Co (Cache legger). Deze zal het goed of fout keuren. Heb je ze juist, dan zal je van de Co een paswoord krijgen. Deze kan je invullen op de ‘Tour de Wallonie‘. In elk frans gemeente kan je zo een paswoord vinden. Heb je ze allemaal dan krijg je toegang tot enkele bonus en super bonus caches die naar het schijnt de moeite zijn om te vinden. Eerlijk, ik heb ze ook nog niet allemaal. In Vlaanderen heb je dit ook. ‘ Rondje Vlaanderen.’

Coördinaten

Wandelroute

 
 
 
Op deze video krijg je prachtige beelden van de steengroeven.  Beelden genomen door Christophe Hunninck via drone. Bedankt voor het delen.
 
 
 
 
 
Heb je nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen in de comments of via het contact formulier. Nog veel wandelplezier.

 

Volgen: Follow Wandelfluisteraar on WordPress.com

2 Comments on “Steengroeven van Lessen (Lessines)”

  1. Prachtig filmpje maar niet echt leuk om langs baan te moeten wandelen. Wel erg mooie kleurschakeringen in rotspartijen van de groeve. Bedankt voor je bezoek. In dit blog kunnen geen nieuwe posten geplaatst worden.de capaciteit is bereikt. Heb nieuw blog dat altijd aangevuld wordt. Je bent welkom op https://natuurmens.wordpress.com

    • Hallo

      Bedankt voor je berichtje Marylou. Het is inderdaad spijtig dat je de steengroeven niet van dichtbij kunt benaderen. Enkel de nog werkzame groeve is goed zichtbaar. Het enige moment dat je ze allemaal heel goed kunt zien zijn op opendeurdagen. De meeste groeven zijn door de beheerder heel goed afgeschermd omdat er altijd mensen zijn die de regels niet naleven en er daardoor accidenten gebeuren zoals verdrinking bijvoorbeeld. Deze blog wordt ook nog aangevuld hoor. Altijd welkom om mij te volgen 😉

Geef een reactie