De muur van Geraardsbergen.

De muur van Geraardsbergen. Op deze afbeelding de Oudenberg kapel

 

Geraardsbergen

Geraardsbergen, gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen, is een gemeente die ongeveer 33.000 inwoners. Geraardsbergen is bekend voor de lekkere mattentaarten, die mag je zeker niet missen! Jaarlijks worden de krakelingen gevierd en tonneke brand. Dit laatste is door unesco erkend als  Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid

De muur van Geraardsbergen

De muur is een kasseiweg op de Oudenberg. In 1940 werd de muur beschermd als landschap en in 1995 werd deze herkent als monument. De muur is vooral bekend geworden door de Vlaamse wielerklassieker ‘De ronde van Vlaanderen’. De muur bevat een helling lengte van 1075 meter en de hoogste stijgings- percentage bevat 20%. In 1981 kwam de lus naar de kapel erbij en kreeg de muur er nog een naam bij. ‘Muur-Kapelmuur’

De Oudenberg kapel

De Oudenbergkapel werd in 1294 gebouwd door een kluizenaar. In 1648 werd er een Onze-Lieve-Vrouw beeldje geplaatst en werd de kapel een bedevaartsoord. De kapel is gelegen op het hoogste plaats van de stad. Bij helder weer heb je een pracht panorama van de volledige stad of omringende deelgemeentes. 
 
De muur van Geraardsbergen
 

Wandelroute en geocaching

Route

Ons route start bovenaan op de Oudenberg. Je kan parkeren aan de drie pikkel parking die boven op de muur zit. De muur gaan we dus niet beklimmen vandaag. Want we moeten nog 6,5 kms stappen. De beklimming van de muur zal voor een andere wandeling zijn. 
 
We zijn gestart met een bezoekje aan de Oudenbergkapel. De kapel heeft een mooie en lichte barokke interieur met veel plaatjes van dankbetuigingen. Er heerst een zekere sereniteit in die kapel. Moeilijk te omschrijven. Zelfs de kinderen waren er stil van. Hier kom je echt tot rust. We hebben daar een kaarsje laten branden voor al onze vrienden en familie die overleden zijn. 
 
Vlak naast de kapel heb je een oriëntatie tafel. Dit is het hoogste punt van Geraardsbergen. Bij helder weer kan je het volledig gebied van Geraardsbergen zien. Het is ook op dit punt dat de mastellen worp gebeurd met Krakelingen. Dit is een eeuwenoud feest die jaarlijks gevierd wordt. Dit feest vindt plaats meestal op de laatste zondag van februari en gaat gepaard met een grote stoet in de namiddag en s’avonds Tonnekensbrand. 
 
Genoeg verteld over Geraardsbergen en zijn tradities. Wil je graag meer info hier over dan kan je dit hier vinden. We zetten dus ons wandeling voort. Een beetje verder komen wij Taverne/restaurant Hemelrijk en Oudenberghof tegen. Maar die lopen we gewoon voorbij. Hier komen we terug na de wandeling.
 
 
 
wandeling in Geraardsbergen

Het merendeel van de wandeling is heel rustig gelegen en bestaat voornamelijk uit wandel en bospaden. Een aangename wandeling die natuurlijk bij slecht weer erg drassig kan zijn. Onder weg zijn we een weide tegengekomen met Alpaca’s. Ze waren al snel het hoogtepunt van de wandeling voor de kinderen en toonden behoorlijk veel interesse voor onze hond. Waardoor we mooie plaatjes hebben kunnen trekken. 
 
We zetten ons wandeling voort en komen aan de kerk van Onkerzele. De Sint-Martinus kerk. Naast erediensten is deze kerk ook een fietskerk. Omdat er zoveel fiets toeristen zijn is er binnen in de kerk een fietsmuseum, zijn er oplaadpunten voor elektrische fietsen en banken om eventjes uit te rusten. Deze kerk is ook  bekend voor de verschijningen die gebeurd zijn in de jaren 30. Toen verscheen de maagd Maria aan Leonie Van Den Dijck. Toen werden een heel reeks voorspellingen gedaan die dan later ook bleken uitgekomen te zijn. Lees hier het verhaal van de Sint-Martinus kerk van Vollezele. Begraafplaats, die achter de kerk gelegen is, geniet trouwens van een heel mooi uitzicht. 
 
Het einde van ons wandeling is in zicht. Als afsluiter zijn we nog een dessertje gaan eten met koffie in taverne t’hemelrijck

Geocaching

Dit was een wandeling met heel veel caches. Maar liefst 18. Allemaal microcaches. In deze caches zijn er cijfers genoteerd. Die moet je bijhouden. Op het einde heb je een formule. De verschillende cijfers bij elkaar vormen de coördinaten van de bonus cache. De bonus cache is dus pas zichtbaar op de kaart als je alle andere caches ontdekt hebt. In de reeks caches zie je dat het verspringt van cache 10 naar cache 31. Oorspronkelijk is deze wandeling dubbel zo groot (ongeveer 11 km). Omdat ik met kleine kinderen wandel hebben we deze wandeling gehalveerd. En moet je dus van cache 10 naar cache 31. De volgende keer doen we deel 2. 
 

Coördinaten

 
Uiteraard is de bonus cache niet bekend. Dat laat ik aan jullie over 😉
 

Route uitgestippeld

 
Heb je nog vragen of opmerkingen, aarzel dan niet om deze te stellen in de comments of via het contact formulier Nog veel wandelplezier.
 
ReizenReizen
 

Volgen: Follow Wandelfluisteraar on WordPress.com

Geef een reactie