Dit jaar waren we terug op vakantie in Limburg. Ik heb hier bijna een vakantie abonnement in deze streek. Maar hier is het gewoon een kleine wandel en fiets paradijs. De Lommelse Sahara mocht dan zeker aan ons ’to walk’ lijstje niet ontbreken. Wil je graag mijn ervaring horen over deze rustoase of meer info en foto’s, lees dan snel verder.
De Lommelse Sahara heeft haar naam te danken aan de voedselarme zandgrond. Vroeger maakte dit gebied deel van een grote heide en stuifzandgebied dat een groot deel van Noord-Limburg bedekte. De zuiverheid van het zand werd grotendeels gebruikt in de glasindustrie. Door de vele afgravingen, bebouwing, landbouw en industrie is dit gebied versnippert geraakt. Maar wat er over blijft, is nog steeds iets uniek en zeker de moeite om te bezoeken.
Door de voortdurende zandwinning zijn er met de jaren 3 grote vijvers ontstaan. De vijvers zijn een uitstekend foerageergebied voor veel dieren. Deze bieden voor veel vogels voldoende bescherming om te broeden. Ook te danken aan de oeverbegroeiingen.
De kleine plevier, Kuifeend, Oeverzwaluw en grote zaagbek zijn vogels die je zeker zult tegen komen in dit gebied.
Gladde slang
De gladde slang wordt zo een 60 a 80 cm lang. Het is een grijs/bruine met vlekken wurgslang en is niet giftig voor de mens. De kans dat je deze slang zult zien is vrij klein omdat deze slang voornamelijk ondergedoken leeft. Het is een beschermde diersoort en het is dus verboden om hem te vangen, te houden als huisdier of hem te doden.
Veldleeuwerik
Kenmerkend aan deze vogel is dat hij zijn territorium afbakent door te zingen. Hij zingt als hij opvliegt om vervolgens te zwijgen als hij daalt. Zijn nest maakt hij op de grond op de velden. Deze vogel is eveneens een beschermde diersoort.
De Nachtzwaluw
Ook dit vogel maakt zijn nest op de grond. Hij maakt zijn nest in Heide en zandgebieden. Zoals zijn naam het zegt, leeft de Nachtzwaluw ‘s nachts. Dan vangt hij insecten. Deze vogel houd niet van koude winters dus trekt hij tijdens ons koude dagen naar het Tropisch Afrika. Heel kenmerkend is dat deze vogel een
erg unieke zang heeft. Zijn zang is eerder een ratelend geluid. Je zult hem ook alleen maar horen in de valavond, ‘s nachts of in de broedperiode.
Lentevuurspin
Dit is een erg zeldzaam spinnetje die enkel en alleen voorkomt in de Lommelse Sahara. Je zult deze spin nergens anders vinden. Spinnen zie ik liever niet dan wel, maar met zijn rood lichaam met 4 of 6 puntjes erop is het mannetje één van de mooiste spinnen van België. Hij lijkt wel op een lieveheersbeestje.
De kans is echter zeer klein dat je deze spin tegenkomt want deze leeft onder de zanderige grond. Enkel tussen midden april en midden mei gaan de volwassen mannetjes op zoek naar een geschikt vrouwtje. Pas dan heb je een kansje om ze te zien. Het mannetje wordt tussen de 6 en 11 mm groot en het vrouwtje
tussen 8 en 20 mm.
Boomleeuwerik
Kenmerkend aan deze vogel is zijn korte kuif en staart. De wenkbrauw streek is opvallend licht en hij heeft roestrode wangen. Wat ook heel kenmerkend is, is het zwart/wit bolletje op zijn vleugel. Zowel het vrouwtje als het mannetje hebben hetzelfde uiterlijk. Meestal zul je eerst de boomleeuwerik horen en pas daarna zien. Hij zingt heel veel als hij opstijgt en rondvliegt. Ook deze vogel een beschermd diersoort.
Bont dikkopje
Dikkopjes onderscheiden zich door relatief veel kenmerken van de andere dagvlinderfamilies. Zij hebben een korte, maar relatief brede kop: de afstand tussen de antennen is groter dan de diameter van het oog. De roltong is vrij lang en ook de vorm van de sprietknop, die in een haakje eindigt, is kenmerkend.
De dikkopjes uit de onderfamilies Hesperiidae en Heteropterinae vliegen met een huppelende vlucht en klappen in rust de voorvleugels samen, terwijl de achtervleugels opengevouwen en gespreid blijven. Deze soorten zijn geelbruin of donkerbruin gekleurd en zijn relatief klein. Veel soorten herkennen mogelijke partners aan een speciale geur die zij verspreiden.
Kom je graag een bezoekje brengen aan de Lommelse Sahara? Dan heb je de keuze uit 3 verschillende wandelroutes. Parkeren kan je aan het sportcomplex de Souverein: Sportveldstaart 10, 3920 Lommel.
De Blauwe: 3 km
De Oranje: 6 km
de Rode: 12 km
We kozen voor de Oranje-route van 6 km. Niet te lang omdat de kinderen mee waren, maar toch lang genoeg om ons een goed beeld te kunnen maken van dit prachtgebied.
Het leuke aan dit wandeling is de variëteit van het landschap. Je komt zowel zand, bos, landduinen en waterplassen tegen.
De wandeling is kindvriendelijk ingericht. Er zijn voldoende zit/picknick tafels maar ook natuurlijke speeltoestellen.
Ook de hond is er welkom. Aan de leiband natuurlijk 😉.
Als je geen hoogtevrees hebt beklim dan eens de uitkijktoren en krijg een heel mooi overzicht van wat het Lommelse Sahara te bieden heeft.
Wil je de Oranje-route downloaden, dan kan je dit via onderstaande kaart. Je kan het gpx bestand downloaden voor je wandel-gps. Heb je geen wandel-gps? Geen probleem, installeer de outdooractive app op je smartphone en download de route.
Wie graag aan geocaching doet, zal hier ook zeker aan zijn trekken komen want je kan de caches gaan opzoeken van de reeks “De schat van Koning Leeuw”. 24 caches, goed voor 9 km wandelplezier. We hebben deze ronde niet gedaan omdat we in eerste instantie niet kwamen voor de caches, maar twee daarvan hebben we wel opgezocht en deze waren veel belovend.
Waar ik wel iets over kan vertellen is over de reeks “De gouden kat van Donquichot”. Deze reeks is geplaatst in het Kattenbos, door dezelfde legger dan de reeks van “De schat van Koning leeuw”. Voor beide reeksen moet je in eerste instantie de cache zoeken, maar eens je ze gevonden hebt dan ben je er nog niet vanaf.
Er staat een slotje op. Je moet eerst een veldpuzzel oplossen. Wanneer je het opgelost hebt, zul je een code krijgen waarmee je het slot kunt openen en het papiertje ondertekenen. De caches waren stuk voor stuk origineel en de opdrachten waren leuk, ook voor kinderen.
Wil je de schat van koning leeuw gaan zoeken? Open/installeer dan snel de geocaching app. Naast de schat van Koning leeuw caches zijn er ook enkele.
De schat van koning leeuw:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17,18, 19, 20, 21, 22, 23 en de Final
Op dit moment zijn cache 2 en 3 niet actief.
Andere caches:
Met dank aan Vlaanderen vakantieland voor de video
Heb je nog vragen of opmerkingen, een foutje gezien, laat het mij weten in de comments of via het contact formulier. Nog veel wandelplezier.
Volgen: Follow Wandelfluisteraar on WordPress.com