Bos en kasteelpark Ter Rijst

Op deze afbeelding zie je een brugje die plaats vind in het bos en kasteelpark Ter Rijst

Deze wandelroute zal je lijden door het bos en kasteelpark Ter Rijst in Pepingen. Geniet van de rust van de wandelpaden door het bos en al het moois dat het kasteelpark te bieden heeft. Ideale wandeling om tot rust te komen. De talrijke bronnen van het bos zorgen voor een grote biodiversiteit. In het voorjaar geniet je van het wondermooi blauw-paars tapijt van hyacinten die het bos te bieden heeft. Benieuwd naar de rest van de wandeling? Lees snel verder.

Pepingen

Pepingen is een gemeente van 4500 inwoners, gelegen in Vlaams-Brabant in België. Met het bos en kasteelpark Ter Rijst bezit dit gemeente een prachtig en rustig, bijna vergeten stukje natuur. Zeker de moeite om hier eens te komen wandelen.

Het kasteelpark Ter Rijst

Ter Rijst Park is een goed onderhouden park dat doordrenkt is van sereniteit en schoonheid. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe geweldig dit park is! Het is de perfecte ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven, een plek waar je jezelf kunt verliezen in de rustgevende geluiden van de natuur. 

Terwijl ik door het park wandel, zul je versteld staan van de weelderige groene omgeving, met zorgvuldig aangelegde paden die je uitnodigen voor een ontspannende wandeling. Onderweg kom je talloze zitbanken tegen waar je kunt uitrusten en genieten van de prachtige omgeving. 

En laten we het geweldige terras T’Rest niet vergeten! Hier kun je even bijkomen en genieten van een verfrissend drankje terwijl je jezelf omringt met de natuurlijke pracht van Ter Rijst Park. 

Ik kan je verzekeren dat Ter Rijst Park een onvergetelijke ervaring biedt voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Of je nu alleen komt, met vrienden of met je familie, er is voor iedereen iets te ontdekken en te genieten. 

Op deze afbeelding zie je het kasteel van Kasteelpark Ter Rijst
Op deze afbeelding zie je een wandelpad van Kasteelpark Ter Rijst
Op deze afbeelding zie je een brugje van Kasteelpark Ter Rijst
Op deze afbeelding zie je een wandelpad van Kasteelpark Ter Rijst

Het bos Ter Rijst

Naast het kasteelpark heb je ook het minder bekende bos Ter Rijst. Een gemiste kans als je deze overslaat. Dankzij zijn talloze bronnen bevat dit bos een grote biodiversiteit. Gelegen nabij de beukenbossen van Flobecq en het Brakelbos. Goed voor 200 hectare wandelplezier.

Het bos heeft zijn naam te danken aan de kappingen van vroeger. Jonge bomen werden tussen de vijf en tien jaar gekapt tot aan de grond. Uit de overgebleven stronk kwamen nieuwe scheuten uit die op hun beurt na een tiental jaar terug gekapt werden.

Het gekapte hout werd samengebonden tot bussels of rijst hout. Dit was ideaal om de huizen, ovens van bakkerijen en ketels van brouwerijen warm te krijgen.

Tijdens je wandeling zal je hier en daar nog van die jonge boompjes vinden. Het agentschap natuur en bos wil de traditie van weleer in stand houden.

Op deze afbeelding zie je een wandelpad van het bos Ter Rijst
Op deze afbeelding zie je een naaktslak van het bos Ter Rijst
Op deze afbeelding zie je een wandelpad van het bos Ter Rijst
Op deze afbeelding zie je een wandelpad van het bos Ter Rijst
Op deze afbeelding zie je een zonnebloemveld van het bos Ter Rijst

Villawijk

Pepingen beschikt ook over een heel mooi villawijk liggend in het Ter Rijst bos. Hier zal je geen straatnamen vinden, maar verschillende dreven. Een klein beetje in Amerikaanse stijl als je het bekijkt vanop de kaart.

Wandelroute in en rondom het kasteelpark Ter Rijst

De start van de wandeling was aan het Herrebeekhof in de Nanovestraat. Daar is een ruime parking waar we ons wagen konden achterlaten. Vandaaruit gingen we onmiddellijk richting het Ter Rijst bos. Wat hebben we hier een hele hoop naaktslakken gezien! Je kon letterlijk geen voet vooruit of er was er alweer eentje dat het pad overstak. Overal waar je maar keek waren die beestjes aanwezig. Het was dus ook een ware opgave om geen enkel van die beestjes te vertrappelen tijdens ons tocht. Naast de slakken hebben we ook tal van kikkers gezien.

Het bos was aangenaam om te wandelen en de paden waren goed onderhouden. Verloren lopen kan je hier praktisch niet. Gewoon de baan volgen en dat was altijd rechtdoor. Aan het einde kwam ik terecht in een chique villawijk.

Wat een mooie villa’s. De ene wat groter en mooier dan de andere. Bij sommige moest ik toch eventjes mijn ogen opentrekken. Soms dacht ik dat ik en Beverly Hills zat. Verder was het heel rustig in de wijk, buiten wat bewoners en hier en daar een auto was er geen kat te zien. Het moet hier heel gezellig wonen zijn.

Eens de wijk voorbij kwam ik op een drukke steenweg. Gelukkig was dit maar een vijftigtal meter. Daarna was het terug richting het Ter Rijst bos.

Hier was het ook altijd het wandelpad volgen en waren de paden eveneens goed onderhouden. Aan de uitgang van het bos, was het naar links richting het kasteelpark Ter Rijst.

Geocaching

Op dit parcours zijn een aantal geocaches te vinden. Het rondje is gelegd door “Nadine-ke: La balade de la Mala”. De caches waren, op een paar na, originele microcaches. De ene wat gemakkelijker te vinden dan de andere. Sommige caches zijn erg goed gecamoufleerd. Voor sommige caches moet je ook even van het pad gaan om ze te zoeken.

Tussen cache één en twee was ik mijn stylo verloren. Ik kon dus de logboekjes niet meer ondertekenen. Ik heb dus van alle caches een foto genomen en opgestuurd naar de Co (legger) als bewijs dat ik deze gevonden had. Eentje heb ik jammer genoeg niet gevonden, maar die stond ook op een plaats waar er op dat moment veel volk was. En ik voelde mij bekeken, dus ben ik wijselijk voortgegaan.

Tip: Sommige caches hebben geen hint. Maar de titel is een hint op zijn eigen ;-). Je moet enkel kunnen vertalen uit het Frans.

Op deze afbeelding zie je een geocache van het bos Ter Rijst
Op deze afbeelding zie je een geocache van het bos Ter Rijst

Coördinaten caches

La balade de la Mala:

Alle caches zijn voor iedereen toegankelijk. Je hoeft geen abonnement te hebben. Maar gezien de moeilijkheidsgraad zou ik het niet aanraden aan beginnende geocachers. Op moment van schrijven waren alle caches online. Mochten ze niet meer beschikbaar zijn, laat het mij gerust weten.

Horeca

Ben je niet van de streek, maar wil je hier toch op ontdekkingstocht komen. Hier zijn enkele tips waar je gezellig kan overnachten.

T’Rest

Ik ben er niet blijven overnachten, maar gezien de recensies van T’Rest zal dit dik in orde zijn. Meer info over T’Rest.

Route uitgestippeld

De wandelroute kan je downloaden via de Outdooractive app. GPX-bestand beschikbaar voor wandelgps.

Ter Rijst in beeld

Ik ben erg benieuwd naar je wandelervaringen in en rondom het kasteelpark Ter Rijst. Vertel je verhaal gerust in de comments. Heb je nog vragen of een foutje gezien? Laat het mij weten a.u.b.. Vind je mijn content leuk? Vergeet niet te liken en te abonneren 😉 

ReizenReizen

Geef een reactie